„Raportul dintre costul de dezvoltare (teren + investitie) si pretul de vanzare final a unui metru patrat construit, este perceput de catre cumparatorii finali ca fiind prea mare”, a declarat Joanna Iwanowska din partea REAS.
„Una din solutii ar fi constructia de blocuri inalte, acolo unde parametrii urbanistici permit acest lucru. Acestea ar putea servi drept o alternativa destul de interesanta, prin reducerea costului inalt de cumparare a terenurilor. Totusi, intrebarea ramane daca producatorii sunt gata sa-si scada o parte din profit pentru a obtine un pret final mai accesibil si daca sunt gata sa contribuie la amenajarea infrastructurii din zona respectiva”, a mai spus Iwanowska.
Deocamdata, proiectele de acest tip sunt aproape inexistente in Bucuresti.
Potrivit analistilor imobiliari REAS, desi dezvoltatorii si-au orientat vizibil activitatile spre proiectele medii si mediu-plus, oferta ramane inca mica in ceea ce priveste diferentierea de la proiect la proiect, acestea fiind destul de omogene, fara prea mult caracter individual si cu un nivel inalt de creatie calitativa in comun.
„Ca rezultat, numarul de clienti de clasa medie, cu un venit oficial in crestere progresiva (atat in volum cat si ca valoare) nu prea au din ce alege, deoarece se orienteaza mai mult spre apartamente cu 2-3 camere sau garsoniere pentru familii tinere, decat la apartamente si vile mari”, sustin cei de la REAS.
REAS si-a inaugurat activitatea pe piata rezidentiala romaneasca in 2007 prin efectuarea unui studiu a patru locatii urbane importante: Bucuresti, Arad, Constanta si Timisoara. La ora actuala, compania a finalizat un studiu analitic si de monitorizare pentru piata rezidentiala din Bucuresti care contine o analiza detailata cu date despre nivelul concurentei, cerere si oferta pe anumite segmente, nivelul vanzarilor etc.