„In decizia de cumparare esentiale sunt locatia si standardul, nu pretul”, a precizat Lacusta, adaugand ca pretul unui penthouse este situat intre 500.000 pentru cele din cartiere si 2 mil. euro, in cazul locatiilor exclusiviste
In ceea ce priveste penthouse-urile vandute de Regatta, acestea se situeaza la circa. 1 milion euro/unitate, explica Sorin Lacusta.
„Atractia penthouse-urilor se manifesta nu numai in dezvoltarile de lux, ci si in cele upper middle si middle class”, a adaugat Lacusta.
„Cererea este in crestere, deoarece un penthouse este foarte atragator prin terasa generoasa si privelistea superba pe care i-o confera amplasamentul la ultimul etaj. In ceea ce priveste oferta, aceasta este relativ mica acum”, apreciaza Lacusta.
Pretul de achizitie pentru o astfel de locuinta tine in primul rand de locatie, suprafata, facilitatile si standardul pe care le ofera.
La modul general, pretul pe metru patrat construit variaza intre 1.200-4.000 euro.
„Un penthouse se poate vinde primul daca locatia este foarte buna sau ultimul daca piata din zona nu poate acoperi foarte usor pretul respectiv. Mai exista o varianta: dezvoltatorii pot sa-l puna la vanzare la finalizarea constructiei deoarece obtin un pret mai bun”, a explicat Lacusta.
In afara capitalei, asemenea tipuri de locuinte se construiesc cu precadere pe litoral si in orasele mari.
O alta categorie de locuinte de lux o reprezinta vilele de peste 1 mil. euro.
„Daca proprietarul doreste sa vanda o vila de lux este recomandabil sa nu o vanda imediat deoarece exista riscul ca aceasta sa fie cautata de oportunisti fara a i se aprecia valoarea reala”, a precizat Sorin Lacusta.
Vilele de peste 1 million de euro au nevoie de minum trei luni de promovare pentru obtinerea unui pret realist, negocierile de vanzare durand circa trei saptamani, au declarat reprezentantii Regatta.
„Oamenii cu venituri foarte mari, atat cetatenti romani cat si straini (mai ales straini) sunt interesati de achizitionarea unor proprietati de lux, vile cu valori de cel putin 1 milion de euro. Sunt oameni care au pretentii foarte mari si nu se grabesc sa cumpere, preferand sa analizeze atent inainte fiecare oferta”, spune Sorin Lacusta.
Referitor la preturile acestor proprietati el spune ca sunt aproximativ aceleasi ca pe piata europeana apreciind ca totusi, in Romania, inca sunt subapreciate cladirile in locatii deosebite, cu valoare arhitecturala sau istorica.
In ceea ce priveste proprietatea, in primul rand trebuie sa beneficieze de o foarte buna locatie, vecinatati bune (cu vecini de calitate), finisaje de top si suprafata generoasa (living mare, fiecare dormitor cu baie proprie, minimum doua garaje, camera pentru bona/menajera/ingrijitor, teren mare).