„Anul 2008 aduce schimbari notabile in piata imobiliara romaneasca”, a declarat Eduard Uzunov, presedintele Regatta.
„In primul rand nu mai operam pe o piata speculativa de tipul – azi faci o achizitie cu X euro si in doua luni o vinzi cu X x 2 euro. De asemenea incepem sa observam semne care ne duc cu gandul spre un trend de maturizare a pietei”, mai spus Uzunov.
Piata se stabilizeaza in sensul in care nu mai sunt posibile cresteri speculative, in special in piata terenurilor, unde pretul este stabilit in concordanta cu potentialul de dezvoltare imobiliara.
In cazul achizitiei de terenuri, inca de la inceputul anului s-a remarcat o schimbare in conduita de business a mai multor dezvoltatori care „au cumparat terenuri cu intentia de a dezvolta imediat, si mai putin in scop speculativ. Acesta poate fi interpretat ca un prim semn de maturizare a pietei imobiliare”, au spus consultantii de la agentie imobiliara EuroMetropola.
Cererea pe piata imobiliara este data de populatia activa si de piata locala, oameni care au ajuns la un nivel de dezvoltare ce le impune un anume standard de viata. Acestia isi doresc o actualizare a confortului, locuintele actuale nefiind suficient de calitative, iar starea materiala prezenta le permite sa faca acest pas decisiv, spune Uzunov.
„Atat timp cat exista venituri stabile si media tarii este in crestere, exista premisele unei piete imobiliare stabile”, a subliniat presedintele Regatta.
Un alt aspect care poate pastra atractivitatea pietei imobiliare romanesti pentru dezvoltatori este predictibilitatea. „Pentru investitori, este important sa poata anticipa ceea ce se va intampla. Pietele impredictibile nu sunt apreciate”, a declarat Uzunov.
Referitor la cresterile de preturi, acestea vor continua sa se faca simtite „acolo unde avem zone si proiecte bune”, considera seful Regatta.
Aceasta nu este singura diferenta fata de anii precedenti. „De la inceputul anului observam ca o mare pondere o au activitatile de consultanta financiara (evaluari, studii de fezabilitate, finantare/brokeraj credite), ceea ce denota amploarea pe care consultanta o ia in domeniul imobiliar”, a precizat Eduard Uzunov.
Reprezentantii Regatta considera ca piata rezidentiala se caracterizeaza inca printr-o cerere substantiala, ceea ce determina si cresterea interesului pentru terenuri in zone bune.
„Acelasi lucru este valabil si pentru segmentul de lux, unde de la inceputul anului s-a remarcat o crestere a cererii cu 20% (in zone precum Soseaua Nordului). Astfel, este normal ca nu se mai pot specula terenurile din zonele marginase”, a spus Uzunov.
Un lucru important pentru maturizarea pietei este si acordarea mai atenta a finantarilor pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare de catre banci.
„Am depasit momentul in care oricine putea deveni dezvoltator. Un test relevant este si faptul ca nu orice companie cu intentia de a intra in imobiliare, indiferent de domeniul din care provine, poate obtine credit bancar pentru acest pas. Regimul bancilor este mult mai sever acum, ceea ce protejeaza interesele tuturor”, a afirmat Uzunov.
In plus, deja unii dezvoltatori incearca sa nu mai vanda speculatorilor.
„Asset Management System, dezvoltatorul complexului rezidential Solaria Residence din zona Padurii Baneasa ne-a specificat in momentul semnarii contractului de exclusivitate asupra proiectului ca nu-si doreste in mod express sa atraga investitori, ci utilizatori finali”, a declarat Mihai Carstea, consultant imobiliar EuroMetropola.
„Pentru a ne conforma acestui reguli impuse de catre dezvoltator, incercam sa cunoastem indeaproape potentialii cumparatori si sa le explicam ca scopul dezvoltatorului este acela de a forma acolo o comunitate stabila. Un alt motiv pentru care unii dezvoltatori refuza colaborarea cu investitorii este acela ca speculantii fac concurenta neloiala initiatorilor proiectului la vanzarea locuintelor finalizate”, a adaugat Carstea.
Reprezentantul EuroMetropola admite totusi ca un control total asupra clientilor nu poate exista, iar acest demers este ingreunat de diferitele subterfugii la care ar putea recurge jucatorii din piata care isi doresc intr-adevar sa cumpere mai multe locuinte pe care sa le revanda in profit.