Grupul Avrig 35 avea in 2007 un portofoliu de proiecte finalizate si in plan in valoare de circa 1 mld. euro. Compania este dezvoltatorul unor proiecte ca Charles de Gaulle Plaza sau Iris Shopping Center Bucuresti si Pitesti, care au fost deja vandute.
Ce a determinat schimbarea de mentalitate in randul investitorilor straini fata de piata locala? Raspunsul este: hipermarket-urile. Toate marile hipermarket-uri sunt increzatoare in piata si au o politica agresiva de extindere in urmatorii ani. „Trebuie sa investesti acum pentru a aduce spatii pe piata in 2012-2013, cand economia se va stabiliza”, spune Wright.
„Daca nu vor avea de unde sa inchirieze spatii, isi vor cumpara un teren langa tine si vor dezvolta”, adauga Wright.
Retailerii din zona alimentara au fost extrem de agresivi in acest an, fiind printre cei mai activi cumparatori de terenuri de pe piata, dar si printre cei mai activi chiriasi de spatii comerciale.
Avrig 35 intentioneaza sa demareze in prima parte a anului viitor proiectul de retail Pallady Shopping Center din Capitala, anuntat inca de la inceputul acestui an, si se afla in proces de inchiriere a tuturor magazinelor mari din proiect.
Compania mai are in plan sa construiasca si doua cladiri de birouri in Capitala, a caror constructie a fost blocata anterior din cauza crizei, Avrig 7 si Mihai Eminescu, dar si cel putin doua centre de retail regionale, ultimele doua urmand sa inceapa la finalul anului 2011.
Despre investitiile in orasele de provincie, Matthew Proskine, vicepresedintele companiei, spune ca cele mai multe cereri din partea retailerilor sunt pentru orasul Piatra Neamt, unde compania vrea sa dezvolte un proiect de retail pe un teren de 16 hectare.
Avrig 35 mai are un teren in orasul din Moldova, unde initial dorea construirea unui proiect rezidential. In prezent, compania prin care grupul detine acest teren, Piatra Neamt Development, se afla in insolventa.
Totusi, procedura de insolventa ar putea fi suspendata curand, Avrig 35 fiind aproape de a ajunge la o intelege cu creditorul principal din acest proiect, compania Bonotel.
De altfel, compania are in plan demararea unui proiect de birouri in parteneriat cu Bonotel. Firma britanica a mai bagat in insolventa doua fime ale dezvoltatorului in acest an, dar toate cele 3 situatii conflictuale se vor incheia amiabil, potrivit oficialilor Avrig 35.
„Compania Bonotel este partenerul nostru intr-un proiect care ar fi urmat sa fie un complex rezidential de lux, dar pe care l-am modificat intr-un proiect de birouri si care va demara in 2011”, spune Wright. El considera ca in urmatoarea perioada nu mai exista suficienta piata pentru sectorul rezidential.
Situatia este valabila si pentru alte proiecte din portofoliu, unde compania va demara initial partea de retail, iar rezidentialul va mai avea de asteptat.
Pe langa Piatra Neamt, retailerii cu care discuta Avrig 35 si-au manifestat interesul si pentru orase ca Slobozia si Focsani. Pe piata s-au anuntat peste 10 proiecte de retail care ar urma de inceapa in 2011.
Oficialii grupului spun ca imediat ce vor avea incheiate toate contractele de inchiriere in Pallady, vor incepe tratativele pentru finantare. Printre sursele vizate sunt si unele fonduri de investitii.
Despre o posibila achizitie a proiectului Pallady de catre fondul de investitii NEPI, care a cumparat in acest an de la Avrig proiectul Iris din Pitesti, Wright spune ca negocierile cu acest investitor nu s-au concretizat.
Grupul negociaza vanzarea mai multor active, care nu mai sunt atractive pentru firme, de la apartamente si vile in zone montane la unele terenuri care nu mai sunt de interes. „In prezent, avem negocieri pentru vanzarea catorva active”, spune directorul executiv al dezvoltatorului, care a mentionat ca fiind vorba de proprietati cumparate la inceputul anilor 2000, nu vor fi probleme legate de pretul de vanzare.
Pe langa curatarea portofoliului dezvoltatorului de activele neinteresante pentru dezvoltari viitoare, Wright a hotarat si micsorarea numarul de angajati de la 250 la 150 de persoane. Wright a venit la conducerea Avrig 35 in aceasta vara, dupa ce actionarii au hotarat inlocuirea lui Alexander Hergan, cel mai mare actionar al grupului.
„Avrig 35 nu a reactionat rapid la noile conditii de piata. Pana acum 4 luni avea 250 de angajati, desi volumul de munca era mult diminuat”, spune Wright. El a precizat ca pe masura ce noile proiecte vor incepe, numarul angajatilor va creste din nou.
Chiar daca activitatea dezvoltatorului s-a redus in criza, compania a continuat sa lucreze pentru extinderea zonei de retail de la Iris Shopping Center Titan, unde s-au deschis deja unitatile Norauto si Kiabi, iar acum se lucreaza la unitatea World Class si Go Sport.
Avrig 35 a fost infiintat in 1999 de Alexanger Hergan si un grup de investitori americani. Hergan este inca cel mai mare actionar cu 27% din grupul de companii. Urmatorul actionar este familia Proskine. In total, compania are 16 actionari.
Printre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliara de pe piata locala se numara GTC, dezvoltatorul unor cladiri de birouri ca America House, Europe House sau City Gate, dar si a retelei de centre comerciale Galleria, AFI Europe- dezvoltatorul Cotroceni Park, companie care detine insa mai multe terenuri mari pe piata locala si care a cumparat platforma Laromet din Capitala pentru o suma record, dar si Adama- unul dintre dezvoltatori care s-au concentrat in special in zona rezidentiala a pietei si care detine cateva mii de locuinte in portofoliu.