Analistii imobiliari chestionati de DailyBusiness.ro sunt in consens in ceea ce priveste efectele pe care avansul euro le va aduce in piata.
Cert este ca proprietarii vor fi nevoiti sa faca unele compromisuri, fie sa scada chiriile, fie sa accepte o renegociere in lei, daca nu vor sa ramana cu locuintele goale. Aceste miscari vin insa si pe fondul gradului de ocupare scazut.
Cat ar putea sa scada preturile
In prezent nu s-au inregistrat miscari foarte evidente in piata: „Evolutia cursului de schimb nu isi pune amprenta asa de repede pe evolutia chiriilor. Proprietarii stiu ca majoritatea chiriasilor au veniturile si planurile de afaceri raportate la euro si nu sunt afectati imediat de cresterea euro”, a spus Alexandru Petrescu, managerul companiei Esop Consulting.
Intrebat daca exista sanse ca proprietarii sa mai lase la pret, Alexandru Petrescu a spus ca se va lua in calcul si acest aspect, mai intai doar la masa negocierilor, unde proprietarii vor fi nevoiti sa scada intre 2 si 5% din chirie, in cazul in care cursul va continua sa creasca dupa referendum si va depasi si urmatoarele praguri psihologice, de 4,7, respectiv 4,8 pana la sfarsitul lunii septembrie.
Majoritatea companiilor imobiliare au veniturile raportate la euro, asa ca nu au fost afectate de evolutia cursului la plata chiriei. Cel putin atata timp cat nu le sunt renegociate si contractele lor cu beneficiarii si cat timp isi pastreaza acelasi nivel al veniturilor in euro.
Exista insa si o exceptie, spune Alexandru Petrescu: „Saptamana trecuta, am avut un contract de inchiriere, relativ mic ca valoare – 2.000 euro – la care chiriasul a cerut fie stabilirea sumei in lei, fie sa punem o limitare la curs. S-a optat pentru ce-a de-a doua varianta”.
Acesta ar putea ramane un caz izolat, daca evolutia cursului se va calma sau ar putea sa se multiplice, mai ales in randul firmelor care au veniturile raportate in lei, daca evolutia cursului va escalada, in opinia oficialului Esop.
Ce mai poate duce la scaderea chiriilor
Petrescu atrage atentia asupra mai multor aspecte care pot duce la scaderea chiriilor in urmatoarele luni.
“Credem ca evolutia cursului valutar nu va fi principalul factor care va influenta nivelul chiriilor in urmatoarele 3-6 luni. Este posibil ca gradul de neocupare si concurenta dintre proprietati sa influenteze mai mult scaderea chiriilor, decat cursul valutar“, a spus reprezentantul Esop.
“Pe termen mediu si lung, este insa posibil sa fie luat in calcul de catre chiriasii ale caror contracte actuale se apropie de scadenta, ce vor cauta proprietati cu chirii mai avantajoase“, a concluzionat acesta.
Varianta renegocierii in lei
„Exista deja tendinta ca unii chiriasi sa discute o renegociere a contractelor existente sau sa incerce echivalarea pretului in lei, la un curs euro mediu pentru perioada semnarii initiale a contractului”, a declarat Matei Malos, managing partner in cadrul Homefinders.ro.
Perioada verii este in general un moment bun de renegociere si modificarea cursului poate fi un argument suplimentar in favoarea chiriasilor, a adaugat acesta.
Insa evolutia viitoare in ceea ce priveste continuarea devalorizarii leului in raport cu euro va putea fi contrabalansata in perioada septembrie-octombrie, cand in mod natural cererea din piata este in crestere.
“Un sfat pentru chiriasi este sa incerce sa negocieze preturile in moneda nationala, daca veniturile nu sunt raportate la euro”, a mentionat Matei Malos.
Euro a urcat marti la un nou maxim istoric, pentru a treia zi consecutiv,
cursul ajungand la 4,6397 lei/euro, conform referintelor
publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Analistii chestionati de DailyBusiness.ro spun ca nu se intrevad
motive de revenire, leul urmand sa se deprecieze in continuare in
aceasta saptamana, pe fondul turbulentelor politice care au
inrautatit perceptia investitorilor straini,
acutizarii crizei din zona euro, dar si interventiile tot mai
nesemnificative din partea Bancii Nationale.
Cititi si: Vara
asta leul intra la apa. Ajunge cursul la 5 lei/euro pana vineri?