„Piata de investitii din Europa Centrala si de Est si-a continuat revenirea in 2010 dupa un nivel minim record inregistrat in primul trimestru din 2009”, se arata intr-un raport al CBRE, citat de Mediafax.
„Volumul total al tranzactiilor din 2010 a ajuns la cinci miliarde de euro, reprezentand o crestere cu 90% comparativ cu 2009. Rusia a surclasat Polonia in 2010, fiind piata cu cel mai ridicat nivel al investitiilor, ca rezultat al vanzarii unui portofoliu de active din Moscova in trimestrul patru din 2010”, mai scrie in documentul citat.
In total, Rusia si Polonia au atras 74% din totalul tranzactiilor incheiate in regiune in 2010, dar in ciuda semnelor de crestere a activitatii, lichiditatea a ramas redusa in cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est.
Potrivit datelor prezentate la sfarsitul anului trecut de CBRE Romania, pe piata locala valoarea tranzactiilor imobiliare in 2010 a totalizat 335 milioane de euro, cu 47% peste intreg volumul investitional din 2009. Astfel, Romania a atras 6,7% din totalul tranzactiilor realizate din Europa Centrala si de Est.
Spre comparatie piata din Romania a reprezentat anul trecut jumatate din valoarea unei singure tranzactii realizate in Moscova, respectiv un portofoliu de cinci cladiri de birouri achizitionate de Lenmar Capital pentru circa 690 de milioane de euro.
Cea mai mare parte a investitorilor s-au orientat spre segmentul spatiilor de birouri, 46% din valoarea tranzactiilor reprezentand preluari de astfel de proprietati, cel mai inalt procentaj din ultimii cinci ani. In acelasi timp, 45% din volum reprezinta investitii de peste 100 de milioane de euro.
In ceea ce priveste randamentele investitiilor in proprietati imobiliare, reprezentantii CBRE au remarcat o comprimare in cele mai multe piete din Europa Centrala si in Romania.
„Cele mai multe tari din Europa Centrala au inregistrat comprimari ale randamentelor cuprinse intre 10 si 25 puncte de baza (0,1 si 0,25 puncte procentuale – n.r.) pe toate sectoarele in trimestrul patru din 2010. Comprimarea inregistrata in Bucuresti variaza de la 25 puncte de baza (0,25 p.p.) pentru parcurile logistice la 50 puncte de baza (0,5% p.p.) pentru cladirile de birouri. Aceasta ajustare semnificativa pe piata birourilor poate fi explicata de cresterea increderii in piata pe fondul incheierii unor tranzactii”, se mentioneaza in raport.
La sfarsitul anului trecut, fondul sud-african New Europe Property Investment a preluat imobilul de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a platit 27,6 milioane de euro, preluand totodata si datorii de 73,6 milioane de euro.