Studiul publicat recent de departamentul de cercetare al companiei de servicii in real-estate Jones Lang LaSalle urmareste felul in care s-a modificat transparenta la nivelul sectorului imobiliar in intreaga lume.
In clasamentul publicat de LaSalle, Romania a depasit nivelul 5 (cel mai nefavorabil) la care se afla in 2004 pentru a ajunge anul acesta la nivelul 4 de transparenta, fiind una din tarile cu cea mai rapida evolutie in transparenta pietei de imobiliare din aceasta perioada, alaturi de Brazilia, Italia, Mexic si Japonia, conform LaSalle.
Pentru realizarea studiului au fost stabiliti cinci niveluri de performanta in functie de mai multi factori, printre care se numara existenta si disponibilitatea informatiilor financiare, a unor standarde de performanta si de etica, respectarea proprietatii private prin contracte incheiate corespunzator si claritatea legilor fiscale.
Mai exact, transparenta in sectorul imobiliarelor este definita ca orice piata deschisa si clar organizata care functioneaza intr-un cadru juridic legal, in care se respecta in mod esential drepturile de proprietate privata si in care exista standarde ridicate de profesionalism la nivelul agentilor consultanti privati.
Desi in Romania au fost facute imbunatatiri in modul de colectare si distribuire a informatiilor precum si in sistemul legal si fiscal, masurile nu au fost suficiente, si, in plus, nu exista nici indici de perfomanta corespunzatori, astfel ca piata romaneasca este in continuare considerata prea putin transparenta.
Printre tarile care au trecut la nivelul 1 de transparenta sunt Hong Kong, Franta, Suedia si Singapore, care se alatura „clubului” select al tarilor care se situau deja la acest nivel, cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Suedia, SUA, Canada sau Australia.
In clasament, la nivelul 2, urmeaza Finlanda, Germania, Danemarca, Austria, Belgia, Irlanda, Elvetia, Spania, Norvegia, Italia si Portugalia.
Tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sunt considerate semi-transparente (nivelul 3), in urma celorlalti membri, din cauza lipsei indicilor de performanta, a insuficientei informatiilor din piata pentru investitori si a slabiciunii sistemului legal in sectorul imobiliar.
Si Rusia a atins nivelul 3 de transparenta in ultimii doi ani, fiind considerata o piata care a facut progrese in ciuda nationalizarii controversate a activelor Yukos in 2004.
Investitiile imobiliare de natura comerciala in Europa au valorat 153,56 miliarde de euro in 2005, cu 20% mai mult decat in 2004, iar transferurile de capital au crescut cu 43% valorand 59% din totalul de investitii, in doua treimi dintre aceste transferuri fiind implicati cumparatori din afara continentului.
Dupa cum se explica in studiu, investitorii straini care au cumparat proprietati imobiliare in Europa nu au fost in general dezavantajati fata de cumparatorii europeni cu exceptia unei transparente reduse in ceea ce priveste sistemul fiscal, in sensul ca investitorii autohtoni au o accesibilitate mai mare in cadrul mecanismelor care acorda reduceri de taxe.