- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

25 Sep, 17:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
România se menține printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană. Are valori semnificativ mai mici, comparativ cu capitale precum Budapesta și Paris.
România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

Rata medie a costului pentru achiziția unui apartament cu două camere în București a ajuns să reprezinte aproximativ 40% din salariul mediu pe economie la nivel național, o scădere față de 43% înregistrată la sfârșitul anului anterior, potrivit economedia.ro.

Această statistică, furnizată de un raport elaborat de brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară SVN Credit România, plasează România printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană. Comparativ cu alte capitale europene, acest procent este mult mai mic: în Budapesta, rata este de 69%, în Paris atinge 84%, iar în Praga depășește 100%.

“România se menţine în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti deţine un procent de circa 40% din salariul mediu net pe economie la nivel naţional, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional şi printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene.

Valoarea indicatorului este mai redusă comparativ cu finalul anului anterior, când rata medie deţinea un procent de aproximativ 43%, ca urmare a scăderii dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe, care au ajuns la o pondere de peste 90% din creditele ipotecare acordate în prezent”, se menţionează în raport.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru români: IRCC crește la 1 octombrie. Ratele la credite vor fi majorate

foto: credit ipotecar

România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

Analiza a inclus date despre cumpărarea unui apartament cu două camere, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, finalizat de cel puțin 30 de ani și situat în zonele periferice ale capitalelor europene. Calculul a fost realizat pe baza unui credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, cu un avans de 15% și cu o dobândă fixă pentru primii cinci ani, excluzând costurile suplimentare, cum ar fi comisioanele și taxele notariale.

Raportul evidențiază o tendință de scădere a costului mediu al ratelor datorită diminuării dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe, care au devenit dominante, reprezentând peste 90% din totalul creditelor acordate. Conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), în prima jumătate a anului 2024, au fost acordate credite ipotecare în valoare totală de 4,5 miliarde de euro, ceea ce reflectă o creștere de 78% față de aceeași perioadă a anului trecut, incluzând și refinanțările.

Ipotecare.ro, un broker exclusiv online de credite, utilizează algoritmi avansați pentru a oferi soluții personalizate de finanțare, iar SVN Credit România se poziționează ca unul dintre principalii jucători pe piața creditelor ipotecare, intermediind în 2023 credite în valoare de 91 de milioane de euro.

Compania dispune de patru birouri în București și 13 birouri în alte orașe importante din România (Arad, Bacău, Braşov, Călăraşi, Cluj – Napoca, Constanţa, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara şi Târgovişte).

Te-ar mai putea interesa și: Wall Street trage un semnal de alarmă. Oamenii nu-și mai permit să plătească creditele. Previziunile economice ale bancherilor