Salariul mediu în domeniul imobiliar este de 4.000 de lei net, potrivit Salario. Totuși, trebuie luat în calcul că existe mari diferențe salariale în funcție de orașe, dar și de experiența angajatului, respectiv de prestigiul companiei. Totodată, în suma prezentată nu sunt incluse bonusurile de performanță, specifice domeniului de activitate.
Numărul de locuri de muncă a crescut puternic în ultimul an, susțin reprezentanții platformei eJobs.
„Aici, trebuie avut în vedere faptul că vorbim despre business-uri cu o componentă foarte consistentă de vânzări, ceea ce înseamnă, implicit, și comisioane care se adaugă părții fixe din salariu. Astfel, în orașele mari, un agent imobiliar poate ajunge să câștige și de 3-4 ori mai mult decât salariul fix. În orașele mici, însă, se resimte la nivel de salarii faptul că volumul de tranzacții și proiecte imobiliare, atât rezidențiale, cât și comerciale, este considerabil mai scăzut”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În București, salariul mediu în domeniul imobiliar este de 4.800 de lei, în Cluj-Napoca de 3.900 de lei, în Timișoara și Sibiu de 3.800 de lei, iar în Brașov de 3.500 de lei.
Directorii departamentelor de vânzări din cadrul marilor companii, din București sau Cluj-Napoca, pot ajunge să primească un salariu lunar net chiar și de 26.000 de lei.
Totuși, doar 7% dintre angajații din real estate se bucură de salarii ai mari de 10.000 de lei pe lună. Majoritatea, 27%, nu au încotro și se mulțumesc cu venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei. De asemenea, 24% primesc între 2.000 și 3.000 de lei, lunar.
În ultima lună, pe platforma eJobs.ro, 30.000 de români au aplicat pentru un loc de muncă în domeniul imobiliar. Cei mai mulți au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, iar pe locul al doilea este segmentul 25 – 35 de ani.
„Dacă în acest moment asistăm la o perioadă de calm în piață, când cumpărătorii se gândesc de două ori înainte de a face o achiziție și sunt cu ochii pe ce se întâmplă în economie, până nu demult dinamica din acest sector a fost impresionantă, iar asta s-a văzut inclusiv în nevoia de candidați pentru real estate.
Deși mult timp a fost un domeniu care oferea preponderent joburi de entry level și reprezenta o variantă foarte bună de angajare pentru tinerii fără experiență, acum numărul de locuri de muncă disponibile pentru candidații mid level (2 – 5 ani de experiență) și cei aflați la început de carieră este aproape egal. Iar asta nu poate însemna decât un singur lucru: piața a devenit mult mai matură, iar proiectele mai sofisticate”, a mai explicat reprezentantul companiei de recrutare.