- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Salariile mici din constructii si criza de terenuri scumpesc locuintele

24 Jul, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Lipsa apartamentelor libere si a terenurilor de constructii, precum si salariile mici pentru muncitorii calificati de pe piata de profil sunt cativa dintre factorii care duc la scumpirea locuintelor, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara EuroMetropola.
Salariile mici din constructii si criza de terenuri scumpesc locuintele

„Scumpirea locuintelor ca rezultat al migratiei fortei de munca spre alte tari europene unde muncitorii calificati sunt mai bine remunerati e un fenomen la care asistam de mai bine de cinci ani”, a declarat Monica Marin, managing partner EuroMetropola, citat de NewsIn.

„In aceasta situatie, una dintre masurile care se pot lua pentru a-i motiva pe muncitori sa ramana in tara sa lucreze, este aceea a majorarii salariilor. In mod firesc, constructorul va incerca sa-si amortizeze investitia in forta de munca prin scumpirea metrului patrat construit, atunci cand ofera spre vanzare proiectul finalizat”, a mai spus Marin.

Ea a precizat ca incepand cu anii `90, numarul constructorilor din Romania a scazut la o treime si o mare parte din muncitori au ales sa migreze in strainatate, consecinta fiind scumpirea mainii de lucru din tara.

Potrivit studiului, lipsa terenurilor construibile si a apartamentelor libere duce la majorarea excesiva a preturilor chiriilor si a apartamentelor noi. „Putem lua ca exemplu zona rezidentiala din nordul capitalei (Soseaua Nordului – langa Parcul Herastrau) unde s-a construit foarte mult in ultimii ani si nu a mai ramas nimic liber. Acum cativa ani puteai achizitiona un apartament in zona cu preturi incepand de la 800 euro/mp, iar acum gasim acelasi tip de apartamente cu 4.000 euro/mp”, a declarat directorul companiei Perfect Casa, Simona Costache.

O alta cauza care duce la scumpirea locuintelor o reprezinta salariile mici ale muncitorilor calificati din domeniul constructiilor. Statul roman a ales sa opreasca migratia fortei de munca prin marirea cu 23%, de la 1 ianuarie 2007, a salariilor minime pentru muncitorii calificati, ceea ce ar spori atractivitatea lucrului in tara. Pe de alta parte, patronatele si sindicatele din constructii au convenit, prin acordul social sectorial, cresterea salariului minim brut al muncitorilor necalificati de la 440 lei la 500 de lei la sfarsitul acestui an., urmand ca in 2008 sa atinga valoarea de 700 lei, iar in 2009 la 900 de lei, se arata in studiu. Insa chiar daca se vor mari, salariile se vor situa in continuare sub nivelul celor din alte state ale Uniunii Europene.
Alti factori care determina cresterea preturilor de pe piata imobiliara sunt lipsa unei legislatii si a unei autoritati care sa supravegheze mai riguros piata imobiliara, mai precizeaza EuroMetropola.

Un aspect important in evolutia pretului locuintelor il reprezinta materialele si utilajele folosite in constructii, care sunt din ce in mai scumpe. In plus, constructiile noi trebuie sa respecte normele europene, care cuprind sase cerinte esentiale: rezistenta si stabilitatea constructiei, siguranta in exploatare, siguranta la foc; igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului inconjurator, izolatia termica si hidrofuga, economia energiei si retinerea caldurii, si protectia impotriva zgomotelor. Respectarea acestor norme presupune costuri suplimentare si duce implicit la ridicarea preturilor locuintelor noi.