„Pe piata din Romania nu s-a practicat foarte mult deoarece finantarea se obtinea destul de facil”, a declarat Radu Lucianu, Managing Director CBRE|Eurisko.
„In conditiile actuale, sale & leaseback devine o optiune foarte serioasa pentru dezvoltatorii seriosi si cu credibilitate in piata, care au know-how si proprietati aflate in locatii bune. Aceasta le poate asigura lichiditatile de care au nevoie”, a mai spus Lucianu.
Acest gen de operatiuni devin tot mai evidente in Europa Centrala si de Est, unde tranzactiile de tip „sale and leaseback” au valorat 291 milioane de euro in prima jumatate a anului 2008, comparativ cu 178 milioane pe intreg anul 2007.
La activitatea de tip „sale and leaseback”, companiile utilizeaza cel mai frecvent sediile proprii. Dar, in ultimii ani, procedeul s-a diversificat din acest punct de vedere. Activele retail, industriale si cu utilizare multipla pot contribui acum semnificativ la aceasta piata. In prima jumatate a anului 2008, tranzactiile retail la nivel european (4.2 miliarde de euro) au fost aproape egale cu cele din sectorul de birouri (4.7 miliarde de euro).
Acest fapt reflecta un numar de schimbari in retail, inclusiv orientarea spre magazine de dimensiuni medii si listarea la bursa a companiilor de retail, care i-au determinat astfel pe retaileri sa aprecieze mai tare strategiile noi de real estate.
Activitatea de tip sale&leaseback din Europa a crescut cu 585% intre 2004 (cand piata se cifra la 6,7 miliarde euro) si 2007 (cand valoarea a atins 46 miliarde euro) si s-a dezvoltat de la 6% din piata europeana de investitii in 2004 pana la 21% in prima jumatate a anului 2008, potrivit noului raport emis de CB Richard Ellis Group.
In ciuda recesiunii provocata de nesiguranta economica si a cresterii substantiale a costurilor cu datoriile corporatiste, aceste tranzactii au reprezentat 21% din activitatea europeana de investitii in prima jumatate a anului 2008, cel mai mare procentaj inregistrat vreodata.
Deciziile corporatiilor de a recurge la vanzarea si inchirierea ulterioara a spatiului vandut sunt motivate de o serie de factori, dintre care amintim presiunea crescanda de ridicare a valorii capitalului, costul mare al datoriilor, nevoia unor structuri mai flexibile de inchiriere si acceptabilitatea culturala tot mai sporita a vanzarilor imobiliare. Acesti factori au transformat tranzactiile de tip „sale and leaseback” in mijloace de crestere a valorii capitalului pentru corporatii.
Valul din ultimii ani de vanzari si inchirieri ulterioare ale spatiului vandut a eliminat, in sectorul bancar, stigmatul de „ultima solutie” ce se acordase anterior acestei categorii de tranzactii, transformandu-l intr-o alta alegere viabila pentru corporatiile in cautare de noi resurse de capital, a spus John Wilson, Seful departamentului Corporate Strategies din cadrul CBRE Global Corporate Services business.
„In plus, caracteristicile viguroase ale acestui tip de investitie -contracte pe termen mai lung, acorduri oficiale puternice si flexibilitate operationala – fac vanzarea si inchirierea ulterioara a spatiului mai atragatoare pentru investitorii de capital pe termen lung care sunt cei mai activi pe piata tot mai dificila din zilele noastre”, a adaugat John Wilson.
Marea Britanie si-a adjudecat 21% din piata „sale and leaseback” in ultimele 18 luni, scazand de la 42% in 2005. Franta, Italia, Spania si Suedia au inregistrat tranzactii de peste 2 miliarde de euro pe pietele domestice de la inceputul anului 2007, contribuind la cresterea generala a acestei activitati in Europa.
Totusi, Marea Britanie si Germania inca mai domina activitatea, reprezentand mai bine de jumatate din totalul de tranzactii de tip „sale and leasebac” in ultimele18 luni, numai Germania singura adjudecandu-si 34% din totalul tranzactiilor, fata de 18% in 2005.