- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Scădere dramatică pe piața construcțiilor. Lucrările inginerești se află la polul opus

18 Sep, 10:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
Se înregistrează scăderi pe piața construcțiilor. Pe de altă parte, lucrările inginerești sunt la polul opus.
Scădere dramatică pe piața construcțiilor. Lucrările inginerești se află la polul opus

În primele șapte luni ale anului, piața construcțiilor din România a înregistrat fluctuații mari, cu o scădere generală a volumului lucrărilor, în special în sectorul locuințelor, dar și cu creșteri notabile în segmentul construcțiilor inginerești, potrivit economedia.ro.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), volumul total al lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,7% ca serie brută și cu 2,5% ca serie ajustată în funcție de sezonalitate și numărul de zile lucrătoare, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

Cea mai mare scădere s-a observat în sectorul clădirilor rezidențiale, unde volumul lucrărilor a înregistrat un declin masiv de 22,3%. Această tendință descendentă este explicată de specialiști prin încetinirea proiectelor de construcții noi și reducerea cererii pentru dezvoltări imobiliare. Clădirile nerezidențiale au avut, de asemenea, o scădere mai moderată, de 0,6%, indicând o stagnare în domeniul construcțiilor de birouri și spații comerciale.

Te-ar mai putea interesa și: INS avertizează că toamna aduce o creştere a preţurilor în construcţii cu peste 20% DOCUMENT

foto: piața construcțiilor

Scădere dramatică pe piața construcțiilor. Lucrările inginerești se află la polul opus

Sectorul construcțiilor inginerești, care include proiecte de infrastructură, a înregistrat o creștere de 8,1%. Acest avans este atribuit investițiilor guvernamentale și proiectelor europene care au impulsionat lucrările în acest sector.

Volumul lucrărilor de reparații capitale a fost una dintre puținele zone de creștere, înregistrând un avans de 17,7% ca serie brută și de 16,1% ca serie ajustată.

În ceea ce privește construcțiile noi, acestea au scăzut cu 2,3% ca serie brută și cu 3,8% ca serie ajustată, indicând o reducere a activităților în noile proiecte rezidențiale și nerezidențiale. Lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 2%.

Un alt aspect important este impactul pe care îl vor avea prețurile crescute ale materialelor de construcții. Prețurile materialelor au înregistrat o creștere notabilă, de peste 20%, fapt care va adăuga presiune suplimentară asupra pieței construcțiilor, afectând, atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii.

Deși sectorul rezidențial este în declin, scăderile sunt compensate parțial de creșterea lucrărilor inginerești, indicând un interes crescut pentru proiectele de infrastructură publică. Totuși, în contextul scumpirii materialelor de construcții și a incertitudinii economice, piața construcțiilor rămâne într-o zonă fragilă.

Te-ar mai putea interesa și: Prețul pentru renovarea unui apartament cu două camere în 2024. Materialele de construcții s-au scumpit drastic