„In ultimele doua luni s-a observat o diferenta de 10-15% intre pretul de oferta si cel de tranzactionare. Daca anul trecut un apartament de 2 camere in apropiere de metrou, in zone ca Iancului sau Stefan cel Mare, se tranzactiona la 130.000 euro, acum se vinde cu 100.000-110.000 euro”, a declarat pentru DailyBusiness Victor Nicolescu, assistent manager al agentiei Acasa si la Birou Imobiliare.
Daca acum cateva luni pretul de oferta inca se situa la nivelul din 2007 si diferenta era vizibila doar la tranzactii, acum scaderea se observa si in pretul de oferta, potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare care tranzactioneaza locuinte vechi.
Totusi, scaderea reprezinta doar o intoarcere la nivelul inregistrat in toamna lui 2007, pentru ca rata de crestere a preturilor inregistrata anul trecut a fost foarte mare, a explicat Laurentiu Munteanu, manager al agentiei Activ Imob. El estimeaza ca scaderea pe intreg anul nu va depasi 20%.
„Nu avem o monitorizare a preturilor de tranzactie, dar va pot spune ca in cazul preturilor de oferta, s-a inregistrat intr-adevar o scadere de la inceputul anului. Imi este greu sa precizez in procente la ce nivel s-a situat”, a spus Gabriel Zamfir, presedintele UNIM (Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare).
„Personal, consider ca anul a inceput cu o perioada de tatonare, care a dus la o scadere a tranzactiilor, atat pe locuinte noi, cat si pe locuinte vechi, pentru ca oferta mare de locuinte noi lansata pe piata in 2007 a dus la o maturizare brusca a cumparatorului, care acum are de unde alege. Din acest punct de vedere, cei mai afectati sunt proprietarii locuintelor vechi„, a explicat Zamfir.
Zamfir este de parere ca piata nu inregistreaza un blocaj real, ci are loc o rearanjare in functie de anumite criterii calitative, care schimba situatia existenta pana acum, in care „oricine vindea orice”.
„Preturile locuintelor vechi au ajuns la un nivel necorespunzator unei piete rezidentiale care a trecut de perioada speculativa, cum este cea bucuresteana, asa ca scaderea este logica din aceasta perspectiva”, a afirmat Gabriel Zamfir.
„Este ilogic sa platesti pentru un apartament vechi acelasi pret sau aproape acelasi pret ca pentru un apartament nou din aceeasi zona. Diferenta dintre cele doua locuinte ar trebui sa fie undeva la 30%”, a adaugat Zamfir.
Vara se fac mai putine vanzari imobiliare decat in celelalte perioade ale anului.
„Perioada de vara este moarta in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare asa ca preturile vor mai scadea, insa din toamna consider ca piata va stagna”, spune Victor Nicolescu de la Acasa si la Birou Imobiliare.
Cea mai mica cerere s-a inregistrat pentru locuinte din sectorul 1 si cea mai mare pentru locuinte din sectorul 6, apreciaza Laurentiu Munteanu de la Activ Imob.
„Cererea pentru sectorul 6 vine ca urmare a faptului ca preturile sunt mai accesibile aici, singurul dezavantaj fiind faptul ca blocurile sunt vechi”, a precizat Munteanu.
„Scaderea de la inceputul acestui an este determinata de faptul ca potentialii cumparatori obtin cu mai multa greutate credite, dar si pentru ca se construiesc multe ansambluri rezidentiale noi langa Capitala si multi prefera sa-si achizitioneze cu putin peste pretul unui apartament o casa intr-o zona linistita”, a explicat Nicolescu.
Sunt si zone care nu sunt afectate de scadere. Astfel, locuintele vechi din zone centrale nu au inregistrat scaderi ale preturilor la acest inceput de an, iar agentii imobiliari nici nu prevad o scadere pe intreg anul.
In luna mai 2008 s-a constatat o scadere dramatica a numarului cererilor imobiliare la toate capitolele. Daca in mai 2007, s-au inregistrat 780 de cereri imobiliare, in mai 2008 cererile au scazut la 183, potrivit unei raportari proprii a site-ului AnunturiParticulari.ro.
„Pe fondul scaderii dramatice a cererii, preturile nu au cum sa-si mai continue ritmul alert de crestere. Segmentul de 2 camere este cel mai expus unei posibile alinieri a preturilor, fiind singurul unde oferta a crescut cu 10%, iar cererea a scazut de 5 ori”, se precizeaza in analiza Anunturi Particulari.ro
Statistica reprezinta numarul de oferte si cereri imobiliare pe Bucuresti, publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet in mai 2007, respectiv mai 2008.
AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet.
Resurse suplimentare
Recent MagazinulDeCase a realizat un studiu din care reiese ca pe piata apartamentelor vechi din Capitala exista in prezent supra-oferta.