Legea privind protecția proprietarilor de case și terenuri din Georgia aduce modificări semnificative pentru a combate furtul de proprietăți și fraudele imobiliare. Adoptată în ultima zi a sesiunii legislative, noua măsură impune reguli stricte pentru notari și introduce obligația notificării proprietarilor atunci când sunt depuse acte asupra proprietăților lor, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Veste URIAȘĂ pentru proprietarii de terenuri. Statul oferă 7.500 de euro în 2025!
House Bill 1292 stabilește că notarii trebuie să păstreze și să arhiveze electronic documentele pe care le autentifică, inclusiv detalii despre data, ora, locația și forma de identificare utilizată.
O schimbare majoră adusă de lege este obligativitatea notificării proprietarului atunci când o terță parte depune un act notarial, o ipotecă sau un alt document legat de dreptul de proprietate asupra bunului său. Instanța superioară responsabilă cu înregistrarea documentelor trebuie să trimită o notificare către proprietarul actual în termen de 15 zile de la depunerea actului. În plus, proprietarul are la dispoziție o perioadă de 45 de zile pentru a semnala dacă documentul depus este valid sau, dimpotrivă, este rezultatul unei tentative de fraudă.
Există, totuși, anumite excepții de la această regulă. Dacă persoana care depune actele prezintă o declarație pe propria răspundere sau o procură legalizată, notificarea proprietarului nu mai este necesară.
În prezent, pentru a depune un act de proprietate la autorități, nu este necesară prezentarea unui act de identitate sau a unei dovezi a dreptului de proprietate, ceea ce lasă loc pentru abuzuri și fraude.
„A devenit un fenomen și trebuie să-l oprim”,a spus reprezentantul republican care a inițiat proiectul de lege.
Te-ar mai putea interesa și: S-a vândut celebra casă din „Singur Acasă”. Câți bani au plătit noii proprietari pe locuința de 9.126 de metri pătraţi