- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Scumpiri explozive pe piața imobiliară. Românii plătesc cu 13% mai mult pentru un apartament față de anul trecut

21 Oct, 16:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețurile locuințelor din România au crescut cu 13% față de anul trecut. Acum, un metru pătrat costă în medie 1.600 de euro, iar diferențele depind de oraș și tipul locuinței.
Scumpiri explozive pe piața imobiliară. Românii plătesc cu 13% mai mult pentru un apartament față de anul trecut

Prețurile locuințelor din România au înregistrat creșteri semnificative, cu un avans mediu de 13% față de anul trecut, ceea ce face ca achiziționarea unui apartament să fie din ce în ce mai dificilă pentru mulți români. În medie, prețul unui metru pătrat construit a ajuns la aproximativ 1.600 de euro, însă diferențele variază în funcție de oraș și de tipul locuinței, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Previziuni alarmante. Apartamentele din România ar putea fi cu 50% mai ieftine! Piața imobiliară se prăbușește!

foto: piața imobiliară

Scumpiri explozive pe piața imobiliară. Românii plătesc cu 13% mai mult pentru un apartament față de anul trecut

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la apartamentele noi, însă paradoxal, apartamentele din blocurile vechi rămân cele mai costisitoare. În București, de exemplu, prețul mediu a ajuns la 1.800 de euro/mp util în septembrie 2024, o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului trecut. Exemplele de prețuri sunt șocante: un apartament de 50 mp cu două camere, într-un cartier din sectorul 4, costă 190.000 de euro, iar o garsonieră de 37 mp în sectorul 1 se vinde cu 87.000 de euro, fără loc de parcare.

La nivel național, Bucureștiul ocupă doar locul al treilea în clasamentul celor mai scumpe orașe, după Cluj-Napoca și Brașov. Cluj-Napoca este în frunte, cu un preț mediu de aproape 2.900 euro/mp util, o creștere notabilă față de toamna trecută, când prețul depășea cu puțin pragul de 2.500 euro/mp. Brașovul a înregistrat la rândul său o creștere considerabilă, de aproape 18% în aceeași perioadă.

Nu doar achizițiile au devenit mai scumpe, ci și chiria. În primele zece orașe mari din România, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu aproximativ 14% față de 2023. În București, de exemplu, în septembrie 2024, chiria medie pentru o garsonieră a fost de 369 euro/lună, pentru un apartament cu două camere 580 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere, 791 euro/lună.

Această creștere a prețurilor pe piața imobiliară pune o presiune tot mai mare asupra celor care doresc să devină proprietari sau să închirieze o locuință, făcând ca visul de a avea o casă proprie să fie tot mai greu de atins.

Te-ar mai putea interesa și: Transapuseana, un nou drum spectaculos în România. Deschiderea lui a dus la explozia prețurilor pe piața imobiliară. Terenurile sunt și de opt ori mai scumpe