- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Se pregateste Prima Casa 3: Apartamente de 2 camere la 50.000 de euro. Cum vi se pare?

06 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Senatul a adoptat saptamana trecuta un proiect legislativ privind stimularea constructiei de locuinte sociale, care prevede realizarea, in urmatorii 5 ani, a 50.000 de locuinte sociale complet echipate, la un cost unitar de aproximativ 50.000 de euro. Initiativa este buna, insa pretul, suspect de mare, spun reprezentantii societatilor de constructii, citati de DailyBusiness.ro.
Se pregateste Prima Casa 3: Apartamente de 2 camere la 50.000 de euro. Cum vi se pare?

Initiativa legislativa, adoptata de Senat si trimisa la Camera Deputatilor, va obliga statul sa se implice in constructia de locuinte sociale, pe care apoi sa le inchirieze celor cu venituri modeste.

In cazul in care proiectul s-ar pune in aplicare, ar trebui construite anual in jur de 10.000 de locuinte de cate 2 camere, cu o suprafata medie de 60 metri patrati. Pretul mediu ar fi de 833 euro/mp, adica 50.000 de euro pentru un apartament.

„Initiativa este una salutara. Ar putea ajuta la relansarea sectorului constructiilor care, sa nu uitam, a contribuit in 2008 cu o treime din produsul intern brut (PIB). Pretul constructiilor mi se pare insa suspect de mare”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

”Probabil preturile au fost evaluate acum 2-3 ani, pentru ca anul trecut s-au vandut locuinte de 2 camere la 44.000-45.000 de euro prin Prima Casa. La rosu, pretul mediu este in prezent undeva intre 450-500 de euro/mp pentru asemenea locuinte. Probabil este luat in calcul si alte costuri, inclusiv terenul, altfel pretul nu se explica”, a precizat seful ARACO, pentru DailyBusiness.ro.

Blocuri pe banda rulanta?

Potrivit expertului Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor, daca proiectul va deveni realitate, cu siguranta ca statul va alege solutia construirii unor blocuri turn din prefabricate.

”La ce probleme sunt cu terenurile in ziua de azi, cea mai buna solutie este sa construiesti pe inaltime, din prefabricate”, a declarat Daschievici, pentru DailyBusiness.ro.

”Daca vor fi standardizate niste profile de constructii, am putea construi nu 10.000, ci de 5 ori mai multe apartamente pe an. Sa nu uitam ca inainte de Revolutie construiam anual 150.000 de locuinte. Marea problema o constituie finantarea, iar aici sunt sceptic”, a mai spus expertul.

Legea afirma ca banii necesari constructiei vor fi obtinuti din taxele si impozitele percepute in sectorul imobiliar, dar si din banii de la Loteria Nationala si credite garantate de stat. Terenurile si utilitatile vor fi puse la dispozitie de autoritatile locale si suportate de la bugetul de stat. Afacerea este evaluata, numai in primul an de functionare, la 1,5 miliarde de euro.

Potrivit initiatorilor, constructia de locuinte ar putea fi o afacere profitabila pentru stat. Taxele, impozitele, chiriile si alte venituri ar aduce in 2011 un plus de 9,7 milioane de euro la buget, iar castigurile vor creste anual pana la nivelul de 13,8 milioane de euro in 2015.

Ai salariu mic, te califici la un apartament

Locuintele sociale vor fi inchiriate romanilor care din ianuarie 1990 si pana in prezent nu au detinut o locuinta si au un venit mediu lunar, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar pe economie. Potrivit legii, beneficiarii vor plati o chirie ce va reprezenta 10-15% din venitul net a locatarilor, respectiv din venitul cumulat al familiei.

Noi avem in Romania un deficit de aproape 2 milioane de locuinte. Initiativa asta este ca o picatura intr-o mare de probleme. Cred mai degraba ca e o gaselnita electorala. Daca s-ar pune insa in practica, ar insemna o masura cu adevarat anti-criza”, a spus Razvan Niculescu, prim-vicepresedintele Patronatului Societatilor in Constructii, pentru DailyBusiness.ro.

Guvernul a respins, de altfel, initiativa legislativa, considerand ca sunt destule proiecte declansate de stat in domeniul constructiilor. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a construit insa in ultimii 2 ani numai 1.800 de locuinte, desi prognozase realizarea a 8.000 de unitati.

”Guvernantii nu realizeaza potentialul afacerii. Nici nu ma asteptam”, a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

”Un astfel de program noi il propunem de ani de zile. Daca statul s-ar implica in constructia de locuinte, ar genera, pe langa relansarea sectorului constructiilor, unde lucreaza 1 milion de oameni, efecte pe scara larga in economie, de la sectorul utilitatilor la industria mobilei si electrocasnicelor. Casele astea, daca s-ar construi, vor fi mobilate, aranjate. Efectele ar fi extrem de puternice in economie”, a mentionat Plosceanu.

Liviu Daschievici crede ca statul, daca va fi obligat de Parlament sa puna in practica acest mega-program de constructii, ar trebui sa construiasca nu numai locuinte sociale.
[quote=Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani]Statul ar trebui sa lanseze un fel de program Prima Casa 3, la care sa aiba acces toata lumea care vrea sa inchirieze o locuinta, chiar daca nu are salariul minim[/quote]
”Daca s-ar realiza niste module de productie, ar fi culmea ca productia sa se opreasca la 50.000 de locuinte. Sunt multi tineri care au salarii bune, dar care totusi nu isi pot permite un apartament nou, in rate. De ce sa nu le oferi si lor posibilitatea de a sta cu chirie intr-un bloc construit si administrat de autoritatea locala?”, a incheiat Daschievici.

Potrivit datelor prezentate de parlamentarii care au initiat proiectul, Romania are in prezent cel mai mare deficit de locuinte din Uniunea Europeana, de 1,6 milioane unitati. In Romania exista, in prezent, 8,2 milioane de locuinte, adica 380 de case la 1.000 de locuitori.

Barometrul de Opinie Publica a aratat ca 70% dintre tinerii din Romania nu detin o locuinta, iar 94% afirma ca le este absolut imposibil sa obtina un credit imobiliar.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt în timpul săptămânii
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt ...
Filme și seriale de văzut în prima zi de Anul Nou. Cele mai potrivite producții de urmărit
Filme și seriale de văzut în prima zi de Anul Nou. Cele mai potrivite producții de urmărit
Șoc în sport! Un fotbalist a fost încătușat și dat jos cu forța din avion! Reclamă brutalitatea polițiștilor și rasismul
Șoc în sport! Un fotbalist a fost încătușat și dat jos cu forța din avion! Reclamă brutalitatea ...
Mircea Coșea rupe tăcerea despre pensiile și salariile din 2025: „Cea mai mare minciună posibilă care mă revoltă”
Mircea Coșea rupe tăcerea despre pensiile și salariile din 2025: „Cea mai mare minciună posibilă ...
Cele mai bune trucuri ca să scapi de mahmureală. Zeama de varză nu e deloc recomandată de specialiști
Cele mai bune trucuri ca să scapi de mahmureală. Zeama de varză nu e deloc recomandată de specialiști
VIDEO Cel puțin zece morți după un atac asupra celor care petreceau Revelionul în stradă la New Orleans, SUA! O mașină a intrat în mulțime, apoi șoferul a coborât și a început să tragă!
VIDEO Cel puțin zece morți după un atac asupra celor care petreceau Revelionul în stradă la New ...
Începe vânătoarea de lupi! Cine a decis asta și cum reacționează militanții pentru protecția animalelor
Începe vânătoarea de lupi! Cine a decis asta și cum reacționează militanții pentru protecția ...
Rușii închid robinetul de gaz. Au fost oprite exporturile către Europa prin Ucraina / România sprijină Moldova cu energie electrică
Rușii închid robinetul de gaz. Au fost oprite exporturile către Europa prin Ucraina / România sprijină ...
O româncă îi păzește pe liderii lumii! A fost în spatele lui Biden, Macron și Zelensky. ”Am avut emoții foarte mari”
O româncă îi păzește pe liderii lumii! A fost în spatele lui Biden, Macron și Zelensky. ”Am ...
Marcel Ciolacu și-a tatuat mesajul „Nu se mărește TVA-ul”. Clipul a devenit viral pe Tik Tok. „Zis și făcut”
Marcel Ciolacu și-a tatuat mesajul „Nu se mărește TVA-ul”. Clipul a devenit viral pe Tik ...
Cum slăbim rapid și eficient după sărbările de iarnă. Cori Grămescu are soluția: „Să mâncăm la intervale aproximativ constante”
Cum slăbim rapid și eficient după sărbările de iarnă. Cori Grămescu are soluția: „Să mâncăm ...
S-au furat bijuterii de 10 milioane de lire sterline! Se oferă o recompensă uriașă pentru prinderea hoțului
S-au furat bijuterii de 10 milioane de lire sterline! Se oferă o recompensă uriașă pentru prinderea ...
Petrecerea continuă! Aproape 500.000 de români își sărbătoresc onomastica la 1 ianuarie, de Sfântul Vasile
Petrecerea continuă! Aproape 500.000 de români își sărbătoresc onomastica la 1 ianuarie, de Sfântul ...
Bună dimineața, Schengen! Românii pot circula, din 1 ianuarie 2025, fără controale la frontieră
Bună dimineața, Schengen! Românii pot circula, din 1 ianuarie 2025, fără controale la frontieră
Revelion 2025. Care sunt cele mai haioase mesaje ce pot fi trimise de Anul Nou. De la clasic la romantismul de tip catastrofă: ”Lovi-te-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii!”
Revelion 2025. Care sunt cele mai haioase mesaje ce pot fi trimise de Anul Nou. De la clasic la romantismul ...