Discutiile dintre cele doua parti au inceput in prima parte din 2009, iar in toamna s-au finalizat cu preluarea parcului de retail al Belrom din Braila, in valoare de 63 mil. euro, dar si o promisiune de cumparare a celorlalte doua parcuri din portofoliul belgienilor, cele din Focsani si Bacau, cu o valoare cumulata de circa 100 mil. euro.
Insa, in cateva luni neintelegerile privitoare la pret, care au marcat piata in intreg anul 2009, au aparut si intre cele doua parti, iar negocierile pentru un deal care parea ca si incheiat au fost suspendate, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii BelRom.
„Cei de la NEPI au crezut ca sunt singurii interesati de achizitii de pe piata si au incercat sa se joace si sa ne ofere mai putini bani decat ceea ce ne-am inteles initial”, a spus Steven Van Den Bossche, managing director BelRom, pentru DailyBusiness.ro, fara a preciza cu cat si-au scazut oferta sud-africanii de la NEPI. Van Den Bossche a adaugat ca mai sunt si alti cumparatori interesati de achizitii pe piata.
Conform unor surse din piata, noua oferta a NEPI era cu 25% mai scazuta decat suma agreeata initial, de circa 100 mil. euro.
In primele 3 trimestre din 2009 valoarea tranzactiilor de proprietati imobiliare din Romania a fost extrem de redusa, situandu-se in jurul a 40 mil. euro, printre principalele motive fiind lipsa finantarilor, dar si discrepanta dintre pretul cerut de proprietari si cel oferit de potentialii cumparatori. Totusi, in T4 piata imobiliara a avut parte de o surpriza si a fost incheiata tranzactia parcului de retail European Retail Park din Braila pentru 63 mil. euro. In plus, cumparatorii, fondul de investitii NEPI, au anuntat ca intentioneaza sa mai achizitioneze de la Belrom si parcurile de retail din Focsani si Bacau.
Preluarea European Retail Braila de catre NEPI, intermediata de agentia imobiliara DTZ Echinox, a fost cea mai mare tranzactie imobiliara din 2009.
Tranzactia prevede o structura in doua componente, respectiv bani si actiuni in cadrul noii companii care s-a format, emise de NEPI. Oferta NEPI presupune si preluarea datoriilor proiectului (creditul bancar necesar dezvoltarii – n.r.).
In ultimii doi ani, BelRom Real Estate a mai vandut doua parcuri comerciale, in Sibiu si Targu Mures, pentru circa 170 milioane de euro in total, catre fondul britanic North Real Estate, respectiv catre grupul francez Natixis.
Agentia DTZ a estimat, intr-un studiu remis in decembrie, ca tranzactiile de proprietati imobiliare isi vor reveni in a doua jumatate a anului 2010.