- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Sfatul unui roman cu 18 ani de business: \”Verifica tot ce misca in firma ta. Increderea e buna, dar controlul e sfant\”

23 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Fost presedinte al consiliului de administratie al Metalexportimport, membru in consiliul de onoare al clubului Dinamo Kiev si inventator, Paul Tudor este fondatorul Besta Group, unul dintre cei mai importanti jucatori locali de pe piata produselor metalurgice. In 2008, a intrat si pe piata imobiliara, un proiect rezidential de vile in zona Lacului Buftea, astazi finalizat. Tudor a vorbit planurile sale din imobiliare, dar si despre felul in care criza l-a schimbat.
Sfatul unui roman cu 18 ani de business: \Verifica tot ce misca in firma ta. Increderea e buna, dar controlul e sfant\

Compania lui Tudor a finalizat un proiect rezidential in zona lacului Buftea si mai are in plan constructia unei cladiri de birouri cu 15 etaje in Capitala si a unui complex turistic pe Valea Prahovei. Momentan, acestea sunt in stand-by.

Omul de afaceri Paul Tudor a fost in 2003-2004 presedintele consiliului de administratie al companiei MetalExportImport. Dupa activitatea in cadrul companiei, Tudor a fost acuzat de infractiuni economice. El spune insa ca masurile pe care le-a adoptat au salvat Metalexportimport si Fortus Iasi, companie care a apartinut Metalexportimport.

DB: Care considerati ca este cel mai mare esec si cel mai mare succes al dumneavoastra in business?
PT: Cea mai mare greseala a fost aceea ca am angajat in societate unele persoane care au profitat de relatia de rudenie, au profitat de functiile de conducere in care i-am urcat si au trecut programatic la devalizarea firmei prin mutarea unor operatiuni pe o firma capusa, prin semnarea unor contracte care au adus prejudicii societatii. Cel mai mare succes in business? Greu de spus. Poate fi crearea unei organizatii care functioneaza de 18 ani in industria romaneasca, crearea unui brand apreciat si respectat nu numai in tara.

DB: Si dumneavoastra vi s-au adus mai multe acuzatii cu privire la activitatea de la Metalexportimport. V-a afectat in vreun fel relatiile de business ?
PT: La Metalexportimport am fost presedinte 2 ani, 2003-2004. Am adus in portofoliul firmei un mare combinat de utilaj greu, Fortus SA Iasi. Dupa cum stiti, tot timpul exista cineva care sa conteste rezultatele. Au fost putini si nu au avut argumente. Dupa plecarea mea (in ianuarie 2005 nu am mai candidat pentru un nou mandat de 2 ani), actionarii s-au convins ca masurile luate de mine au salvat doua societati: Metalexportimport si Fortus.

DB:Ce sfat ati da unui tanar antreprenor care ar dori sa demareze un business in prezent?
PT: Sa-si aleaga cu mai mare atentie personalul firmei, sa verifice tot ce misca in firma lui, pentru ca increderea este buna, dar controlul este sfant

DB:Cum a schimbat criza comportamentul „consumatorului” Paul Tudor ?
PT: L-a schimbat. Ma uit la fiecare ban, cantaresc mai mult lucrurile.

DB: Ati spus anterior ca intentionati sa demarati proiectul de birouri din Capitala si complexul turistic in 2010. Va mentineti planurile?
PT: Proiectele Besta se afla in stand-by. Speram sa le demaram in 2010. Dar, dupa cum merg lucrurile in economia romaneasca, mai bine le punem la pastrat pana cand vor veni vremuri mai bune.

DB: Cum s-au modificat valorile investitiilor fata de bugetul calculat initial?
PT: Investitia se ridica la 6 milioane euro pentru cladirea de birouri si la circa 200 milioane euro in complexul turistic. Avand in vedere ca preturile materialelor si manoperei au scazut, s-au diminuat desigur si valorile investitiilor.

DB: Aveti fonduri proprii sau intentionati sa apelati la finantare bancara pentru cele doua proiecte?
PT: Cine investeste din fonduri proprii? Ar trebui sa apelez la banci. Numai ca bancile acorda din ce in ce mai greu credite pentru domeniul imobiliar, iar activele aduse in garantie de firme sunt barbar subevaluate. Este mai comod si mai sigur sa finantezi statul roman decat agentii economici.

DB: Mai aveti in plan si alte proiecte imobiliare pe termen mediu? Detineti si alte terenuri in portofoliu?
PT: Proiecte avem, terenuri avem, dar la ce bun? Pentru oameni care nu mai au siguranta job-ului, care au teama de a mai accesa credite, pentru ca nu mai au siguranta zilei de maine? S-a dus vremea cand, trecand prin fata bancii, oamenii erau intrebati daca au buletinul la ei si invitati la ghiseu pentru a li se acorda „credite cu buletinul”.

DB: Cum vedeti evolutia pietei imobiliare in urmatoarele 6-9 luni?
PT: Evolutia pietei imobiliare? Ce gluma! Programul „Prima Casa” a fost un esec. De altfel, nici cei care l-au initiat nu au crezut in programul lor. A fost un scenariu electoral facut pentru a atrage voturi. Cred ca noul guvern Boc va lansa un alt program, unul real, de constructii de locuinte, un program care sa ofere locuri de munca, cresterea productiei de materiale de constructii, cresterea consumului, accesarea de credite, un program economic care sa relanseze activitatea in domeniul imobiliar.

DB: Regretati ca ati intrat pe piata imobiliara?
PT: Nu regret ca am intrat pe piata imobiliara. Am avut rezultate foarte bune. Regret ca a venit criza, regret ca in 2009 guvernul Boc nu a adoptat nici o masura anticriza, ca a lasat agentii economici de izbeliste, ca si cum nu firmele ar fi alimentat bugetul tarii si ar fi tinut salariatii la munca.

DB: Mai achizitionati terenuri?
PT: Nu. Vreau sa vand terenuri. Am multe terenuri de vanzare, o buna parte din ele fiind garantii de plata ale unor firme pe care le-am scos la executare pentru ca nu au platit la termenele convenite.

DB: Sunt persoane interesate de achizitii de terenurii?
PT: As vrea sa vand majoritatea terenurilor, dar cateva le voi pastra pentru vremuri mai bune. Persoane interesate sunt si nu sunt. Multi intreaba. Este bine ca au inceput sa intrebe, pentru ca in urma cu 6 luni, era liniste totala.

DB:Cum estimati ca vor evolua afacerile grupului in 2009?
PT: 2009 a fost un an greu, pentru ca domeniul nostru de activitate a fost puternic afectat de criza. Cum am fi putut noi sa nu avem probleme, daca industria metalurgica a fost grav lovita de criza? Pretul otelului a scazut de circa 3 ori in 2009 fata de 2008, de la 1.400 la 500 dolari/tona. Pentru a ne mentine la nivelul anului 2008, ar fi trebuit sa vindem in 2009 de trei ori mai mult otel, intr-o piata in care constructiile au scazut de circa trei ori. In domeniul imobiliar am reusit sa finalizam un contract de circa 6 milioane euro, precontractat in decembrie 2008, unor investitori din Emirate.

DB: Cum a evoluat piata produselor metalurgice in acest an? Mai aveti in plan investitii pe acest segment?
PT: In 2009, piata produselor metalurgice a scazut mult, cu 50% in Romania si 29% in Europa.

DB: Va intereseaza sa va faceti exitul din vreun business al grupului?
PT: Da, din proiectul turistic. Este o suma foarte mare de investit si sunt in tratative cu cateva firme straine pentru vanzarea proiectului. Dar, pentru ca proiectul imi este foarte drag, mi-as dori sa raman in acest business cu o participare de 5-10%.

DB: In ce stadiu sunt negocierile cu investitorii interesati de achizitia proiectului complexului turistic?
PT: Sunt discutii cu trei-patru firme straine. Se fac tatonari. Investitorii sunt inca rezervati, cand vorbim despre turismul romanesc. Incerc sa-i conving ca, in anii urmatori, turismul va cunoaste o dezvoltare fara precedent in Romania, ca va deveni una din principalele ramuri ale economiei nationale.

DB: Va tenteaza investitii si in alte domenii?
PT: Nu in acest moment. Nu-mi place sa pescuiesc in ape tulburi. Nu este modul meu de a fi. Nu-mi plac rechinii!

DB: Considerati ca aceasta perioada este buna pentru achizitii de business-uri, sau cei interesati ar mai trebui sa astepte?
PT: Da, este. Firmele din Romania trec printr-o perioada foarte grea. Nimeni nu este interesat azi de stoparea declinului economiei romanesti. Ba, dimpotriva! Sunt destui aceia care urmaresc prabusirea economico-financiara a Romaniei pentru a ne cumpara activele pe nimic. Guvernul ar trebui sa se sesizeze urgent de aceste abuzuri si sa emita un act normativ pentru protectia agentilor economici pe o perioada de cel putin un an.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...