Pentru zonele comerciale, preturile terenurilor ajung pana la 600-800 euro/mp, in zonele centrale.
Hulea considera ca piata este intr-o crestere constanta, dar calma si nu prevede boom-uri, ca cele din ultimii patru ani. O eventuala scadere a preturilor de circa 15% este estimata de oficialul HR Residence pentru perioada de la finalul anului viitor si inceputul lui 2008.
Anul trecut, piata tranzactiilor de terenuri in zone rezidentiale a fost cea mai dinamica si a cunoscut o crestere spectaculoasa, de circa 100 %. Factorul determinant a fost cererea care a depasit cu mult oferta. Astfel, daca in 2004, un metru patrat de teren intravilan, aflat intr-o zona la mare cautare printre sibieni, se vindea cu cel mult 120 de euro, anul trecut pretul a urcat la 150 si chiar 200 de euro, iar anul acesta a depasit 300 de euro.
A avea un apartament sau chiar o casa in centrul istoric al Sibiului poate deveni o afacere profitabila in cazul inchirierii sau chiar a vanzarii acestora. Specialistii din domeniu spun ca preturile pentru „Corso”, una din zonele centrale ale Sibiului, sunt „umflate artificial” si sunt peste valoarea reala.
De aceea, putine firme isi permit sa isi deschida sediu cu birouri in centru. Centrul este monopolizat de spatiile comerciale si de banci, singurii care isi permit la ora actuala preturile piperate din zona.
Pragul superior al nivelului chiriilor pentru spatiile de birouri se situeaza la circa 15 euro/mp lunar, in timp ce pentru spatiile comerciale chiriile ajung la 60-70 euro/mp, spune Hulea.
Pentru o societate mica sau mijlocie, care se axeaza pe servicii, la ora actuala, singura solutie accesibila este apartamentul-sediu, in zone mai putin centrale. In aceasta situatie sunt cabinetele medicale private, birourile notariale, saloanele de infrumusetare, firme de web-design etc, preturile variind intre 10 si 15 euro/mp, in functie de locatie.