„Largirea Uniunii Europene, globalizarea lanturilor de retail, precum si schimburile cu Asia cresc cererea de spatii de depozotare de pe piata europeana. Un numar de noi piete apar la orizont, iar investitorii vizeaza printre acestea in special Romania, Ucraina, Grecia si Turcia”, a declarat Rainer Koepke, directorul regional al JLL pe segmentul industrial.
Raportul companiei de consultanta imobiliara arata ca volumul investitiilor a scazut in Marea Britanie, cea mai mare piata de spatii de depozitare, cu 35% de la an la an, pana la 4,3 miliarde de euro in 2007, relateaza NewsIn.
Germania a pastrat aproximativ aceeasi linie cu cea din anul precedent, inregistrand tranzactii de 2,3 miliarde de euro in 2007, in crestere cu 5%. Investitiile s-au dublat anul trecut in Franta pana la 1,86 miliarde de euro, iar Olanda a inregistrat un record de 1 miliard de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 30% de la an la an.
Potrivit analistilor JLL, in 2007, in Europa Centrala, volumul total de investitii a fost in crestere cu 50% fata de 2006, in timp ce in zona nordica, Suedia si-a mentinut volumul investitiilor la circa 1,78 miliarde euro.
Scaderi pe acest segment au fost inregistrate in sudul Europei (-37%), pana la un procent de 70% pe piata din Spania. Cea mai semnificativa scadere a fost insa inregistrata in Rusia, unde investitiile in sectorul spatiilor industriale au fost mai mici cu 90% fata de nivelul din 2006.
In 2007, stocul de spatii de depozitare a atins un nivel record de 14,5 milioane metri patrati in Europa, in comparatie cu 12,2 milioane metri patrati in 2006, arata raportul JLL.
Datorita investitiilor din ultimii ani, finalizate anul trecut, Rusia a inregistrat cea mai mare crestere in stocul de spatii de depozitare in 2007, cu 1,7 milioane de metri patrati, urmata de Germania cu 1,5 milioane de metri patrati, Marea Britanie cu 1,2 milioane si Polonia cu un milion de metri patrati.
Cu un potential de 1,5 milioane de metri patrati, Germania poate inregistra cel mai mare nivel de spatii de depozitare noi construite in Europa in 2008.
Jones Lang LaSalle furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar, fiind prezenta cu peste 150 de reprezentante in peste 450 de orase din 50 de state. Compania a inregistrat in 2006 venituri de peste doua miliarde de dolari si detine un portofoliu de peste un miliard de metri patrati in intreaga lume.