- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Specialiștii prezic criza imobiliară din 2025. Creșteri explozive și asemănări cu 2007

11 Nov, 10:39 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cea de-a noua ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT) 2024 a reunit specialiști din domeniul imobiliar, dezvoltatori și instituții financiar-bancare, evidențiind ritmul rapid al dezvoltării orașului. În ciuda creșterii prețurilor, Timișoara rămâne mai accesibilă decât alte mari orașe din România, însă există semne că o criză imobiliară similară cu cea din 2007 ar putea apărea în 2025.
Specialiștii prezic criza imobiliară din 2025. Creșteri explozive și asemănări cu 2007

Cea de-a noua ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT) 2024 a reunit un număr impresionant de specialiști din domeniul imobiliar, dezvoltatori, instituții financiar-bancare și firme de design interior, punând în evidență ritmul alert al construcțiilor din Timișoara. Orașul se dezvoltă rapid, cu noi cartiere rezidențiale și blocuri ce continuă să își facă apariția pe piață, iar prețurile apartamentelor, deși au înregistrat creșteri, sunt în continuare mai mici comparativ cu alte orașe mari din România, precum București sau Cluj-Napoca, potrivit economedia.ro.

„E greu de prognozat ce va fi în 2025, dar semnele sunt că toți proprietarii cresc puțin câte puțin prețurile. Acest trend va continua. Se preconizează că statul român va crește taxele după alegeri, iar noi ne așteptăm la creșteri de prețuri. În primăvară vindeam cu 1.900 de euro pe metru pătrat, acum vindem cu 2.000 și ceva, cu zece la sută mai mult. Miroase a 2007!

În acel an, un coleg avea un client care, la început, își permitea un apartament cu trei camere, iar până la finalul anului doar unul cu o cameră. Așa ceva ne așteaptă și acum, creșteri de câte zece la sută lunar”, a declarat Andras Foldvary, directorul Landmark, una dintre cele mai importante agenții imobiliare din Timișoara.

Te-ar mai putea interesa și: Scumpiri explozive pe piața imobiliară. Românii plătesc cu 13% mai mult pentru un apartament față de anul trecut

foto: criză imobiliară

Specialiștii prezic criza imobiliară din 2025. Creșteri explozive și asemănări cu 2007

Specialiștii din domeniu sunt totuși reticenți în privința viitorului, discutând despre o posibilă criză imobiliară similară cu cea din 2007. Andras Foldvary, directorul agenției imobiliare Landmark, atrage atenția asupra unei creșteri constante a prețurilor, de aproximativ 10% lunar.

„Când prețurile cresc vertiginos la vânzare, mulți se reorientează spre chirie. Dacă nu își mai permit un apartament din cauza creditului sau altor factori, optează pentru închiriere. În septembrie-octombrie, perioada începutului de an universitar, se închiriază orice.

Totuși, chiriile în Timișoara, față de alte orașe mari precum București, Cluj sau Iași, sunt mai mici, deoarece avem un fond de locuințe destul de mare și posibilități de extindere fără limitări geografice. În Cluj, de exemplu, construirea pe dealuri e costisitoare, iar lipsa unei centuri face ca majoritatea proiectelor din oraș să aibă prețuri imense. Timișoara nu are această problemă. Anul 2025 va fi cel în care vor fi predate cele mai multe noi unități locative în jurul orașului”,a mai spus Andras Foldvary.

Pe de altă parte, chiriile din Timișoara au crescut și ele, dar orașul rămâne totuși mai accesibil decât alte mari centre urbane din țară. Cea mai mare problemă în alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, este lipsa terenurilor disponibile și costurile ridicate de construcție, în timp ce Timișoara beneficiază de un fond locativ mai generos și posibilități de dezvoltare mai mari. Specialiștii preconizează că anul 2025 va aduce un număr record de locuințe noi finalizate în jurul orașului.

„Prima clădire este în construcție, iar predarea va avea loc în toamna anului 2025; a doua clădire este în curs de autorizare. În prima fază vom avea 106 apartamente și șase penthouse-uri, iar 66 de unități sunt deja vândute. Prețurile au crescut, dar cererea există. Apartamentele cu două camere pornesc de la 160.000 de euro. Jumătate din cumpărători vin din afara Timișoarei, iar majoritatea, aproximativ 80 la sută, cumpără cu bani cash, nu prin credit bancar”, a declarat Tiberiu Orza.

Dezvoltatorii imobiliari sunt într-o continuă expansiune, iar unul dintre cele mai recente proiecte este „Cartierul Vienez”, care va livra 106 apartamente și șase penthouse-uri până în toamna anului 2025. Prețurile acestora pornesc de la 160.000 de euro pentru apartamentele cu două camere, iar majoritatea cumpărătorilor sunt din afaceri cu bani cash.

„Guvernul pregătește modificări legislative, inclusiv în cadrul schemei Nordis. Plafonul de avans va fi mult mai mic, așa că nu vom mai putea construi cu banii clientului, iar automat vor crește costurile de finanțare, ceea ce se va reflecta în prețurile de vânzare. De asemenea, există facilități fiscale pentru firmele de construcții, dar prin PNRR suntem obligați să renunțăm la ele. Totodată, plafonul de TVA de 9 la sută va fi eliminat. Anul viitor prețurile vor crește semnificativ”, a explicat Tiberiu Orza.

Modificările legislative anticipate în domeniul construcțiilor, inclusiv reducerea plafonului de avans și eliminarea unor facilități fiscale, vor determina o creștere a costurilor de finanțare și implicit a prețurilor de vânzare.

Te-ar mai putea interesa și: Inflaţia şi cererea mare au crescut piaţa imobiliară cu 10% în trimestrul trei din 2024. Prognoza pentru 2025

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă această schimbare
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă ...
Profitul Oil Terminal explodează cu 90%. Compania de stat depășește așteptările după primele 9 luni!
Profitul Oil Terminal explodează cu 90%. Compania de stat depășește așteptările după primele 9 luni!
Obiceiul bizar al unor proprietari de apartamente la bloc care le poate aduce amenzi de până la 30.000 lei
Obiceiul bizar al unor proprietari de apartamente la bloc care le poate aduce amenzi de până la 30.000 ...
Vodafone, în cădere liberă. Cum Digi și rivalii au distrus gigantul, chiar și cu ofertele sale de top
Vodafone, în cădere liberă. Cum Digi și rivalii au distrus gigantul, chiar și cu ofertele sale de ...
Meta scade prețurile abonamentelor fără reclame pentru utilizatorii Facebook și Instagram
Meta scade prețurile abonamentelor fără reclame pentru utilizatorii Facebook și Instagram
Viitorul modei este second-hand! De ce tot mai mulți români aleg hainele deja purtate
Viitorul modei este second-hand! De ce tot mai mulți români aleg hainele deja purtate
Ce ingredietne conține, de fapt, iaurtul Pilos de la Lidl. Adevărul la care clienții retailerului nemțesc nu se așteptau
Ce ingredietne conține, de fapt, iaurtul Pilos de la Lidl. Adevărul la care clienții retailerului ...
Se virează banii în conturi. Cine va primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Se virează banii în conturi. Cine va primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Se caută angajați români în mai multe domenii. Salarii de 30.000 de lei pe lună. Care este condiția obligatorie
Se caută angajați români în mai multe domenii. Salarii de 30.000 de lei pe lună. Care este condiția ...
Petrom reduce masiv prețurile! Care sunt noile tarife ale carburanților
Petrom reduce masiv prețurile! Care sunt noile tarife ale carburanților
Va lua naștere, la Giurgiu, o fabrică de hârtie specială ce înlocuiește pungile de plastic. Investiția de 75 de milioane de euro va crea 200 de locuri de muncă
Va lua naștere, la Giurgiu, o fabrică de hârtie specială ce înlocuiește pungile de plastic. Investiția ...