Acest declin a fost determinat de scaderea chiriilor si cresterea randamentelor, se arata in studiu.
Randamentul la achizitia de spatii comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu 3 puncte procentuale, la 9,5%, conditii in care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% fata de prima jumatate a anului trecut.
Datele CBRE arata ca in aceeasi perioada, nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru patrat pe luna, unul dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est (ECE). Chirii mai mici sunt in Zabreg, Sofia – 45 de euro/mp pe luna si Belgrad – 40 de euro/mp pe luna.
In toate capitalele din Europa Centrala si de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atat de semnificativ ca in Bucuresti. Doar in Varsovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucuresti, respectiv cu 45,2%, in conditiile in care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.
Cele mai ridicate randamente se regaseau la sfarsitul lunii iunie insa la Kiev – 16%, in urcare cu 6,75 p.p. fata de 30 iunie 2008 si la Moscova – 13%, cu 3 p.p. peste nivelul din iunie 2008.
In celelalte capitale din regiune, centrele comerciale s-au devalorizat cu 34,4% in Sofia, cu 27,1% in Belgrad, cu 26,8% in Bratislava si cu 24,7% in Praga.
In prezent, in Bucuresti sunt deschise 6 centre comerciale de tip mall si unul de tip parc comercial, doua astfel de proiecte fiind in curs de finalizare.
Si cladirile de birouri si parcurile industriale si logistice au scazut ca valoare in primul semestru, cu 28,2%, respectiv 16,4%, potrivit CBRE.
La spatii de birouri, scaderea din primele 6 luni din 2009 a valorii activelor din Bucuresti este printre cele mai reduse insa din Regiune, evolutii mai accentuate au avut loc in Kiev (-76,2%), Moscova (53,4%), Varsovia (-41,6%).
Studiul arata ca in primele 6 luni ale anului randamentele pe piata birourilor din Bucuresti au ajuns la 9,5%, in crestere cu doua puncte fata de perioada similara a anului trecut, iar la parcurile industriale si de logistica la 10%, inregistrand un avans tot de doua puncte.
Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.