- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Studiu : Numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut cu 50%, in S1

06 Sep, 14:07 • Redactia DailyBusiness
Majoritatea dezvoltatorilor si-a respectat termenele de livrare si aproximativ 2.500 de unitati au fost finalizate in primul semestru, reprezentand peste 80% din cele 3.000 de apartamente anuntate. Cum insa cererea nu a tinut pasul cu oferta, numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut cu 50% in primele 6 luni fata de finalul lui 2009, reiese dintr-un studiu Colliers.
Studiu : Numarul apartamentelor finalizate si nevandute a crescut cu 50%, in S1

Stocul apartamentelor livrate dar nevandute a crescut la 3.700 la sfarsitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unitati inregistrate la finalul anului trecut.

In total, stocul de unitati livrate in proiectele rezidentiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie 2010, marcand o crestere de 23% in comparatie cu sfarsitul lui 2009.

In total, la sfarsitul lunii iunie 2010, piata rezidentiala din Bucuresti acumulase o oferta estimata la aproximativ 8.000 de unitati nevandute, dintre care 5.400 de apartamente erau disponibile la vanzare direct de la dezvoltator.

Criza financiara a aratat atat valoarea cat si dimensiunea reala a pietei rezidentiale locale. Dupa o evolutie calma pe parcursul lui 2009, revitalizarea pietei era asteptata pentru 2010. In schimb, activitatea din primul semestru al lui 2010 s-a materializat intr-o recesiune extinsa. In ianuarie si februarie 2010 nu s-au inregistrat schimbari comparativ cu anul precedent.

Primele semne de imbunatatire aparute in martie si aprilie au fost anulate incepand cu jumatatea lunii mai, cand au fost anuntate noile politici guvernamentale. Volumul total al vanzarilor in proiectele analizate a atins aproximativ 600 de unitati in primele sase luni din 2010.

Desi programul Prima Casa a fost in continuare sustinut de guvern (Prima Casa II a fost implementat cu cateva modificari), nu a inregistrat rezultatele asteptate, mai ales spre sfarsitul semestrului (lunile mai si iunie). Conform datelor de la Fondul National de Garantare, numarul de garantii (atat apartamente noi cat si vechi) acordate lunar a scazut de la o medie de 2.300 / luna in perioada iulie 2009 – februarie 2010 (Prima Casa I) la 1.320 garantii / luna in perioada martie 2009 – iulie 2010 (Prima Casa II).

Impartind oferta in functie de categoriile de clienti tinta, Colliers a constatat ca cererea s-a materializat in special in proiectele care se adreseaza populatiei cu venit scazut (aproximativ 77% din vanzarile totale realizate in primul semestru din 2010), in timp ce ansamblurile care se adreseaza clasei medii au generat 16% din totalul vanzarilor.

Urmand o tendinta similara celei de anul trecut, clientii care au inchis tranzactii in primul semestru din 2010 au fost cei cu o nevoie imediata, care au gasit o oferta financiara buna sau au vrut sa profite de conditiile oferite de programul „Prima Casa”.

Dezvoltatorii au continuat scaderile de pret, ca o consecinta a vanzarilor reduse. Pretul mediu pe mp construit s-a diminuat cu 10% in primul semestru, de la 1.300 euro/mp (fara TVA) inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2009 la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010.

In comparatie cu punctul maxim atins pe piata rezidentiala in primul semestru din 2008, pretul mediu a suferit o scadere totala de 28% (pe parcursul a 24 de luni).

Totusi, luand in considerare aprecierea monedei euro fata de leu (17% din iunie 2008 pana in iunie 2010), corectia preturilor in moneda nationala nu este la fel de pronuntata ca in euro.

Intrucat dezvoltatorii exprima preturile apartamentelor in euro, corectia descendenta din piata a fost partial absorbita de deprecierea monedei nationale.

Calculand preturile pe categorii de clienti tinta se obtine un pret de aproximativ 1.000 euro pe mp construit pentru proiectele destinate segmentului cu venit scazut, in timp ce ansamblurile rezidentiale orientate spre categoria de clienti cu venituri medii au un pret mediu putin mai mare decat media pietei.

Proiectele incadrate in categoria mediu-superioara practica un pret mediu mai ridicat (1.830 euro/mp), insa ele nu influenteaza considerabil media pietei datorita slabei reprezentari a acestor proiecte in oferta.

Luand in considerare evolutia pietei rezidentiale, corelata cu cea a economiei nationale, Colliers nu anticipeaza o activitate mai intensa pe termen scurt (urmatoarele 6-12 luni). Prin urmare, analistii Colliers considera ca se va inregistra in continuare o usoara scadere atat a vanzarilor cat si a preturilor, cauzata de tendintele macroeconomice si de politicile guvernamentale implementate la sfarsitul primului semestru (scaderile salariale pentru personalul administrativ, cresterea TVA si schimbarile din Codul Fiscal).

Totusi, previziunile pentru piata rezidentiala se diferentiaza in functie de clientii tinta ai fiecarei categorii de proiecte. Astfel, raportul Colliers arata ca proiectele care se adreseaza segmentelor cu venituri scazute si medii vor continua sa atraga cerere, in special datorita preturilor practicate dar si TVA-ului de 5% (unde este cazul); in timp ce proiectele rezidentiale de lux vor fi nevoite sa-si ajusteze considerabil preturile de lista.

In concluzie, estimam ca pe termen scurt segmentul rezidential va inregistra un volum mai mic de tranzactii, in timp ce preturile isi vor continua directia descendenta, insa intr-un ritm mai scazut.

Piata isi va relua cresterea la 3-4 trimestre dupa revenirea economiei, cand consumatorii isi vor recapata increderea atat in economia nationala cat si in piata rezidentiala, spun specialistii Colliers.

Analiza Colliers a luat in calcul 37 de proiecte rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi, fiecare cu peste 200 unitati locative.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Trei români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Trei români din Spania au fost găsiți morți după inundaţiile devastatoare. Povestea lor este cumplită
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Meteo noiembrie 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primul weekend din lună
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea deficitul bugetar
Germania micșorează fondurile pentru solicitanții de azil. Măsura a fost luată pentru acoperirea ...
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru vacanțe, Milenialii – pentru siguranța zilei de mâine, Seniorii – pentru nepoți
STUDIU Revolut despre obiceiurile de economisire ale generațiilor: Generația Z economisește pentru ...
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice și electrocasnice. Femeile, mai informate decât bărbații la acest capitol!
Peste jumătate dintre români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice de pe electronice ...
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o avere la care mulți oameni visează
Suma enormă pe care un om de afaceri i-a lăsat-o câinelui său. Animalul de companie s-a ales cu o ...
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Start reduceri de Black Friday 2024! Ce produse sunt deja disponibile și cât va dura campania din magazine?
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul morților ajunge la 158!
Anunț MAE! s-au găsit 6 români din cei 22 dispăruți. În urma inundațiilor din Spania, bilanțul ...
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție
Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință ...
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în vigoare de mâine!
O altă țară europeană impune restricții de circulație: Suspendarea accesului Schengen intră în ...
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Life Satisfaction 2024: Românii şi austriecii sunt cei mai fericiţi din Europa Centrală şi de Est
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor primiți despăgubire
Supraviețuitorii tragediei Colectiv nu au liniște nici în prezent! ISU solicită restituirea banilor ...
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut
Black Friday 2024: SAMEDAY anticipează livrări record. în creștere cu peste 40% faţă de anul trecut
Povestea de succes a cunoscutul lapte Zuzu, apreciat de milioane de români!
Povestea de succes a cunoscutul lapte Zuzu, apreciat de milioane de români!
Ce se va întâmpla cu facturile la energie după aprilie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, explică calculele
Ce se va întâmpla cu facturile la energie după aprilie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Rata șomajului din România estimată la 5,5% în septembrie, indicând o ușoară scădere pe piața muncii
Rata șomajului din România estimată la 5,5% în septembrie, indicând o ușoară scădere pe piața muncii
Ce îi așteaptă pe români după alegerile prezidențiale și parlamentare din România, din 2024
Ce îi așteaptă pe români după alegerile prezidențiale și parlamentare din România, din 2024