Astfel, anul acesta se asteapta finalizarea a circa 95.000 mp de spatii comerciale in parcuri de retail, care se adauga suprafetei totale de 100.000 mp de astfel de spatii, deja existente.
Din cei 95.000 metri patrati anuntati pentru anul acesta, 63% erau deja in constructie in martie 2009.
Din stocul total existent, peste 40% a fost livrat in 2008.
Suprafetele celor mai mari parcuri de retail existente fac parte din proiecte mari cum ar fi Shopping City Sibiu, European Retail Park in Braila sau Vitantis Shopping Center in Bucuresti, care includ si spatii comerciale semnificative.
Pentru 2010, se estimeaza ca vor mai fi livrati inca 142.000 mp de spatii comerciale in parcuri de retail, potrivit Cushman&Wakefield.
Nivelul chiriilor a ramas stabil in ultimul an, cunoscand niveluri medii pentru suprafete mari, cum ar fi cele ale hipermarket-urilor, unitatilor de bricolaj si magazinelor de mobila, care variaza intre 8-10 euo/mp/luna in Bucuresti si intre 6-8 euro/mp pe luna in alte orase mari.
Segmentul parcurilor de retail a fost neglijat in ultimii cativa ani si continua sa fie subreprezentat, majoritatea proiectelor livrate fiind centre comerciale, spun analistii Cushman&Wakefield.
In Romania exista numai cateva proiecte operationale care pot fi descrise ca adevarate parcuri de retail, conform definitiei uzuale. Majoritatea proiectelor anuntate de dezvoltatori ca fiind parcuri de retail sunt de fapt centre comerciale in afara orasului, cu una sau doua unitati de depozite de retail anexate, in general de bricolaj (DYT) sau mobila, mai spun reprezentantii firmei de consultanta.
In afara de spatiile centrelor comerciale, aceste zone includ si cateva depozite de retail independente, cum ar fi cele cash&carry, bricolaj, mobila, aparate electrice si electrocasnice, care cateodata impart aceeasi zona de parcare, dar care sunt detinute de entitati diferite.