În ciuda necesității de a contracta credite pentru achiziționarea locuințelor dorite, tinerii cumpărători nu consideră acest aspect un impediment. Conform consilierilor imobiliari, aceștia au stabilit anumite criterii clare după care își selectează locuințele.
„Tinerii caută locuințe mai spațioase, cu suprafață de peste 60 mp. De cele mai multe ori se orientează către apartamente cu trei camere, luând în calcul întemeierea unei familii. Astfel, foarte mulți dintre ei ne spun că un dormitor va fi folosit pentru un viitor copil. Totodată, clienții pe care îi avem se interesează de locurile de parcare, dorind să achiziționeze unul sau două, întrucât există foarte multe cupluri care au două autoturisme. Boxele de depozitare sunt o altă cerință a cumpărătorilor tineri, care au nevoie de tot mai mult spațiu pentru a înmagazina lucrurile pe care nu le folosesc în anumite perioade ale anului”, explică Bogdan Blaj, consilier imobiliar, pentru Adevarul.
Dotări esențiale pentru apartamentele moderne
Pe lângă necesitatea unui loc de parcare și a unei boxe de depozitare, tinerii cumpărători au și alte criterii esențiale în selecția locuințelor. Aerul condiționat este considerat acum o necesitate, nu un moft, iar designul interior este atent ales pentru a crea spații luminoase și primitoare.
„Foarte mulți tineri doresc ca apartamentul să vină direct cu instalație de aer condiționat, pentru ca ei să fie scutiți de un efort în viitor. Am observat că sunt foarte atenți la detalii precum ușile de interior. Foarte mulți dintre ei optează pentru culori deschise, care să ofere impresia că locuința este mai luminoasă. Totodată, tinerii caută locuințe cu ferestre cât mai mari, pentru a avea parte de lumină naturală în interiorul apartamentelor sau caselor”, a mai spus consilierul imobiliar ieșean.
Poziționarea locuinței, un criteriu tot mai puțin relevant
În ceea ce privește amplasarea locuinței, specialiștii observă că tinerii sunt dispuși să achiziționeze locuințe la periferie, datorită prețurilor mai avantajoase și mobilității oferite de autoturismele personale.
„Avem clienți care aleg să achiziționeze apartamente aflate la periferie, în blocuri noi, chiar dacă sunt mai departe de punctele de interes din oraș. Aceștia dețin mașini și reușesc să se deplaseze foarte ușor, nu mai depind de transportul în comun. Totodată, prețurile în aceste zone ale orașului sunt mai avantajoase”, a încheiat Bogdan Blaj, consilier imobiliar.
Pe măsură ce tinerii continuă să fie forța dominantă pe piața imobiliară, tendințele se conturează clar pentru 2024: preferința pentru spații generoase, facilități moderne și locații avantajoase din punct de vedere al costurilor.