In cartierul Berceni din Bucuresti, pretul metrului patrat de teren se situeaza intre 400 si 800 euro, in timp ce in zona Giurgiului, tot din sudul Capitalei terenurile se tranzactioneaza cu 150-350 euro/mp.
Sudul este zona cu cele mai mici preturi din Bucuresti. In functie de zona, metrul patrat de teren costa intre 150 si 800 euro, in timp ce in estul si vestul Capitalei, preturile variaza intre 500 si 1.300 euro/mp, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Atisreal.
Sudul Capitalei a ramas zona cel mai putin dezvoltata, din punct de vedere imobiliar, motiv pentru care preturile terenurilor, dar si ale locuintelor din cartierele de aici sunt cele mai scazute.
Desi in prezent, piata este dominata de tranzactii cu terenuri destinate dezvoltarii de proiecte noi, anumite zone (sudul orasului, vecinatatile autostrazii A2 si viitoarei autostrazi Bucuresti- Brasov) sunt vizate de investitori oportunisti care incearca sa profite de potentiala crestere a pretului terenurilor dupa finalizarea proiectelor imobiliare si de infrastructura, propuse in zonele respective, potrivit consultantilor Atisreal.
In cartierul Militari din vestul Bucurestiului, terenurile costa intre 900 si 1.300 euro/mp, in timp ce in zona Ghencea sunt mai joase, ajungand la un maxim de 700 euro/mp.
In estul Bucurestiului, in cartierele Pantelimon si Titan, terenurile au preturi cuprinse intre 600-1.000 euro/mp, respectiv, 800-1.200 euro/mp.
Vestul va fi a doua zona rezidentiala, dupa Nord
Vestul Bucurestiului a devenit tot mai solicitat din punct de vedere al cererii, aceasta urmand sa devina a doua zona rezidentiala ca importanta dupa nordul Capitalei, estimeaza studiul Atisreal.
In ultimele 12 luni, in vest au fost incheiate mai multe tranzactii cu terenuri destinate proiectelor rezidentiale. Zona de est a inregistrat o cerere crescuta pentru spatii industriale de dimensiuni mici si medii (inclusiv spatii de productie), au precizat reprezentantii Atisreal.
Cele mai scumpe zone ale Capitalei sunt cele centrale si de nord. In cartierul Primaverii terenurile costa intre 4.000 si 4.500 euro/mp, iar in zona Unirii intre 2.200 si 3.500 euro/mp.
In afara orasului, terenurile rezidentiale din Otopeni costa intre 150 si 450 euro/mp, in timp ce in Pipera, terenurile destinate constructiei de proiecte rezidentiale se vand la preturi intre 400 si 1.000 euro/mp.
Terenurile pentru birouri din zona de nord costa intre 1.100 si 1.400 euro/mp.
In Chitila, vestul Capitalei pretul terenurilor costa intre 150-500 euro/mp, iar in Popesti Leordeni (zona de sud) terenurile costa intre 150-250 euro/mp.
In comunele din estul Capitalei, Pantelimon si Afumati, terenurile costa intre 150 si 200 euro/mp, respectiv 120-200 euro/mp.
In ceea ce priveste terenurile cu destinatie industriala si logistica, acestea se tranzactioneaza cu 45-100 euro pe mp.
In 2007, preturile pentru terenurile destinate proiectelor rezidentiale si de birouri, situate in zona centrala, au crescut in medie cu 15-20% in comparatie cu 2006. In zonele de centru-nord (Kiseleff, Primaverii, Herastrau) preturile au crescut usor, situandu-se in prezent intre 3.300-4.000 euro/mp sau mai sus.
Acest nivel crescut se reflecta atat in nivelul chiriilor, cat si in cel al preturilor de vanzare de pe piata rezidentiala si de birouri.
Cu exceptia unor zone specifice, situate in estul si sudul Bucurestiului si in judetul Ilfov, care fac obiectul tranzactiilor speculative, cea mai mare crestere de pret a fost inregistrata pentru terenurile amplasate in zone secundare, ca urmare a cererii provenite din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale, se precizeaza in studiul Atisreal.
Intensificarea activitatii de constructie pe segmentele industrial si rezidential a determinat transferul interesului dezvoltatorilor de la zonele centrale si secundare ale Bucurestiului catre periferia orasului si judetul Ilfov.
Dezvoltarea pietei rezidentiale a fost principalul factor ce a condus la cresterea preturilor si in judetul Ilfov, crestere sustinuta si de faptul ca in unele zone ale judetului regimul urbanistic permite construirea de cladiri multietajate, au spus reprezentantii Atisreal.
Dezvoltatorii sunt interesati de fostele platforme industriale
Dezvoltatorii reactioneaza la cresterea cererii de pe piata rezidentiala si la cresterea pretului terenurilor din interiorul orasului prin achizitionarea de loturi mai mari, situate in zone adiacente Capitalei, dar in proximitatea acesteia.
Acestia sunt interesati in achizitionarea de terenuri aferente fostelor platforme industriale si a unor proprietati rezidentiale vechi de mari dimensiuni situate in interiorul orasului, in vederea dezvoltarii unor noi proiecte, au declarat analistii Atisreal.
Cele mai atractive proprietati rezidentiale achizitionate in acest scop sunt situate in centrul orasului sau in apropierea acestuia(zonele Traian, Unirii, Cotroceni, Floreasca), unde dezvoltatorii prefera sa construiasca locuinte de lux sau spatii de birouri.
Totusi, lipsa terenurilor si pretul mare determina orietarea dezvoltatorilor si catre zonele agricole din jurul Bucurestiului.
In cursul anului 2006, aproximativ 110 hectare de teren au fost retrase din circuitul agricol al Bucurestiului, in timp ce in judetul Ilfov, aproximativ 490 hectare au fost transformate in teren construibil.
Din punct de vedere al cererii, piata locala a terenurilor este dominata de cumparatori straini, majoritatea originari din Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda. Investitorii urmaresc in principal comasarea unor loturi de mici dimensiuni pentru crearea de suprafete mari, in special in zonele de nord si de vest ale Bucurestiului, unde au fost construite proiecte rezidentiale si industriale de anvergura.
Aparitia segmentului spatiilor de tip „outlet” a generat un interes crescut al dezvoltatorilor pentru achizitionarea de terenuri situate de-a lungul principalelor coridoare de transport.
Cererea de terenuri pentru proiecte rezidentiale este ridicata si se va mentine astfel si in viitorul apropiat.
Investitorii speculativi se duc in zonele mai putin dezvoltate
Investitorii speculativi vor continua sa isi concentreze atentia asupra terenurilor situate de-a lungul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si in zonele mai putin dezvoltate din estul si sudul judetului Ilfov. In aceste zone se vor inregistra cele mai mari cresteri de pret, potentialul deosebit de dezvoltare al zonelor respective si nivelul actual al preturilor incurajand tranzactiile speculative.
In 2007, piata investitiilor institutionale a atras aproximativ 750 milioane euro, suma comparabila cu volumul tranzactiilor de investitii realizate in 2006. S-a mentinut interesul crescut pentru piata spatiilor de birouri, pe acest segment inregistrandu- se tranzactii de investitii in valoare de 531 milioane euro.
Sectorul industrial se afla pe locul 2, cu aproximativ 19% din volumul total al tranzactiilor de investitii. Segmentul hotelurilor a inregistrat o activitate mai crescuta comparativ cu anii precedenti, tranzactiile de investitii totalizand 61 milioane euro. In 2007 nu au fost inregistrate tranzactii de investitii cu spatii comerciale in Bucuresti.
Spre deosebire de tranzactiile cu spatii de birouri, care au fost incheiate exclusiv in Capitala, investitiile implicand centre comerciale au fost realizate numai in orasele din provincie, totalizand aproximativ 747 milioane euro.
Ca si in decursul anului 2006, aproape toate tranzactiile de investitii incheiate in acest an au fost realizate de fonduri de investitii provenind din Austria si Marea Britanie (31%, respectiv 27%). Investitorii din aceste tari au fost activi inca din stadiile incipiente ale pietei romanesti de investitii (2003-2004), achizitionand proprietati in toate sectoarele domeniului imobiliar.
Topul tranzactiilor terenurilor din Capitala in 2007
Raiffesein Evolution a incheiat cea mai mare tranzactie de pe piata de terenuri din Capitala in 2007, achizitionand un teren de 11 hectare, situat in nord, cu 90 milioane euro. Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe se siteaza pe cea de-a doua pozitie cumparand fosta platforma Laromet din nord-vestul Capitalei cu 77,5 milioane euro.
Rosebud Medical a achizitionat tot in nord un teren de 6 hectare cu 72,9 milioane euro, iar BelRom a cumparat un teren de 9 hectare in estul Bucurestiului cu 60 mil. euro.
Tot cu 60 milioane euro a cumparat si Real4you un teren amplasat in estul Capitalei, cu o suprafata de 7 hectare.