Daca in vara anului trecut, sudul Capitalei era ocolit de investitori, in prezent interesul pentru aceasta zona este din ce in ce mai crescut, unul dintre motivul acestei reorientari fiind si dificultatea de a gasi terenuri in partea de nord, au declarat, pentru DailyBusiness, reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.
Sudul Bucurestiului a inceput sa atraga din ce in ce mai multi investitori pe toate segmentele pietei imobiliare. Printre proiectele derulate se regasesc Monaco Towers, al dezvoltatorului Marble House, programat sa fie lansat pe piata in aceasta toamna si centrul comercial Sun Plaza de la Piata Sudului, al EMCT.
De asemenea, dezvoltatorul imobiliar Aced construieste in zona IMGB un ansamblu rezidential de vile in valoare de 7 mil. euro.
Comparativ cu zona de nord, in celelalte puncte ale Bucurestiului preturile terenurilor sunt simtitor mai scazute, dar vor continua sa creasca in acelasi ritm cu interesul investitorilor pentru zonele respective, potrivit consultantilor EuroMetropola.
Insa, desi mai scazute valoric, comparativ cu loturile din nordul Bucurestiului, preturile terenurilor din celelalte zone ale Capitalei au cunoscut cresteri cuprinse intre 15% si 20% in ultimul an.
Pretul mediu pentru terenurile din estul Bucurestiului este de 1.400 euro pe metrul patrat, in timp ce pretul mediu din vest se cifreaza la 1.200 euro/mp.
In toate cele trei zone, sunt cautate in special terenurile amplasate cat mai aproape de centru, accesul rapid fiind foarte cautat, in special pentru segmentul rezidential si cel de birouri.
In momentul in care zonele periferice au intrat in atentia dezvoltatorilor de proiecte imobiliare, proprietarii au devenit capriciosi, nu mai accepta orice oferta de pret, mai ales ca sunt constienti ca terenurile lor au cateva atu-uri care nu se regasesc si la proprietatile amplasate in zonele mai centrale, printre care se numara si regimul de inaltime mult mai permisiv, spun analistii.
„Desi infrastructura nu este deloc pusa la punct in aceste zone periferice, proprietarii mentin preturile ridicate, incurajati fiind si de proiectele de anvergura care se anunta in anumite zone, precum un hotel, un hipermarket, sau un alt obiectiv de interes major pentru populatie”, a afirmat, anterior Monica Marin, partner manager EuroMetropola.
„Un exemplu foarte elocvent in acest sens este zona Vitan Barzesti unde s-a inaltat noul hotel de 4 stele, Rin”, a declarat Monica Marin.
Conform unei declaratii de presa facute de catre initiatorii proiectului, in urma cu doi ani, cele 7 hectare care se afla acum in proprietatea hotelului au fost achizitionate la pretul de 50 de euro/mp.
„Intre timp, preturile terenurilor din aceasta zona au explodat, atingand valori cuprinse intre 1.600 si 2.000 de euro, in functie de amplasament. Asadar, cresterea preturilor terenurilor din aceasta zona se datoreaza exclusiv proprietarilor si este pur speculativa”, a mai adaugat Monica Marin.