„2006 a fost anul in care pretul terenurilor din zona centru-nord au prins avant, in mod normal acelasi lucru trebuie sa se intample si in celelalte zone ale Bucurestiului considerand ca unele zone sunt in momentul de fata subevaluate. Ramane doar ca acele zone sa fie viabilizate”, au declarat oficialii DTZ.
Pretul terenurilor va continua sa creasca si in anii viitori, dar numai pana cand vor atinge un prag peste care profitul dezvoltatorilor va deveni neinteresant, au precizat reprezentanti agentiei.
Tendinta de crestere a preturilor terenurilor va continua si in anii viitori, cu precadere va fi observata la terenurile care sunt in vecinatatea dezvoltarilor majore in capitala, dar per total ritmul de crestere a preturilor va incetini, deoarece incidenta in preturile finale ajunge la limita maxima de suportabilitate pentru investitorii in dezvoltari imobiliare.
Cele mai profitabile oferte de terenuri la momentul de fata, in
functie de zona, utilitati, apropierea de mijloace de transport in comun, sunt cele unde se pot realiza dezvoltari mari si care au planificat in viitor acces la reteaua de metrou.
Este dificil de estimat punctul de echilibru al pretului, pentru ca piata imobiliara este inca in formare. „Cert este ca in majoritatea oraselor din tara exista un deficit pe piata rezidentiala, iar singurul element ce ar putea sustine o dezvoltare este puterea de cumparare a populatiei. Credem ca orice crestere a preturilor la terenuri este din acest moment influentata de proiectele primariei de echipare cu utilitati si de dezvoltarile imobiliare care ar putea ridica unele zone din Bucuresti”, au adaugat oficialii DTZ.
Totodata, un deficit destul de mare este constatat in aproape toate orasele pe segmental rezidential. „Din pacate, puterea de cumparare nu permite in acest moment aparitia unor dezvoltari rezidentiale mari, dar pe termen mediu acest lucru este previzibil. Terenurile pentru aceste dezvoltari au fost insa in mare parte securizate de dezvoltatorii imobiliari si de aceea un mare impact asupra pretului de vanzare al terenurilor nu poate avea loc”.
Consultantii DTZ mai spun ca procentual, 45% din piata imobiliara din Romania este acoperita de dezvoltatorii romani, iar acestia sunt cel mai adesea orientati catre proiecte rezidentiale de mica anvergura.
DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.