„Vara este o perioada moarta pentru vanzarile de locuinte. In schimb, din primavara pana in sezonul rece cresc cererile si tranzactiile pentru terenuri”, a precizat Roxana Balanica, consultant imobiliar in cadrul Manopoly.
In ceea ce priveste terenurile cu destinatie rezidentiala achizitionate pentru constructii in regie proprie, sezonalitatea are loc in sens invers, tranzactiile efectuandu-se cu preponderenta primavara si vara.
„Exista o oarecare sezonalitate pentru rezidentiale, legata in primul rand de perioada de vacanta si sarbatori”, a spus Alexandru Nitescu, directorul departamentului de proiecte si investitii al Regatta.
„Sezonalitatea pe tranzactiile cu terenuri este manifestata pentru terenuri cu destinatie rezidentiala, pentru dezvoltari individuale, si e determinata de ideea ca achizitionarea terenurilor primavara sau vara poate permite pana in sezonul rece si ploios finalizarea casei la rosu”, a adaugat Nitescu.
Totusi, reprezentantul Regatta atrage atentia ca aceasta sezonalitate devine din ce in ce mai putin evidenta si nu mai au loc cresteri spectaculoase la tranzactiile cu terenuri vara.
„In ultima vreme, datorita aplicarii unor tehnologii si materiale moderne, se poate lucra inclusiv in sezonul rece, ceea ce face ca sezonalitatea sa devina tot mai putin evidenta, astfel ca nu putem vorbi de o crestere spectaculoasa in perioada anotimpului cald”, este de parere Nitescu.
Cererea mai mare pentru terenuri nu afecteaza preturile in mod major
„Modificarile de pret apar relationat la raportul dintre cerere si oferta. Astfel, indiferent de anotimp, sunt terenuri cu preturi care cresc spectaculos, datorita scaderii nivelului ofertei”, a declarat Alexandru Nitescu.
„In zonele rezidentiale consacrate din interiorul Bucurestiului, preturile avanseaza accelerat, pe fondul ofertei scazute, iar in alte zone, cum ar fi cele din jurul Capitalei, unde cantitatea ofertei e suficient de mare, preturile parcelelor cresc in ritm lent”, a spus directorul de la Regatta.
Piata rezidentiala a fost calma in primele 6 luni din 2008.
„Preturile locuintelor nu au crescut semnificativ in acest an, ca urmare a reintroducerii platii TVA si a zvonurilor din piata, cum ca preturile vor scadea. Mai degraba se remarca o stagnare”, a aratat Beatrice Dumitrascu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al CBRE-Eurisko.
Analistii agentiei Manopoly International considera ca de la inceputul anului preturile locuintelor noi stagneaza, situatie care va continua si pe perioada verii. Acest lucru va determina pentru prima oara in ultimii ani o stagnare de 9 luni a pretului mediu pe locuinte noi.
In sezonul estival din 2007 s-a inregistrat o crestere a tranzactiilor de locuinte, ca urmare a relaxarii creditelor. Potrivit unui studiu publicat anterior de serviciul de vanzari imobiliare fara intermediari MagazinulDeCase.ro, in vara anului trecut preturile locuintelor vechi au crescut cu 15-30%.