Vestul tarii este cel mai dezvoltat pe segmentul industrial, ca urmare a apropierii orasului de granitele cu Serbia si Ungaria.
Stocul de spatii industriale din oras va creste cu circa 30% in doi ani, astfel ca Timisoara va avea 320.000 metri patrati de spatii de depozitare clasa A, pana in 2009, comparativ cu 140.000 de metri patrati la inceputul acestui an.
In momentul de fata, 5% din spatiile logistice existente in Timisoara sunt necontractate, insa procentul spatiilor necontractate va creste in 2008, ca urmare a maririi numarului de spatii de depozitare clasa A prin finalizarea unor proiecte.
Acest procent va ajunge insa sa scada, ca urmare a faptului ca Timisoara este o piata matura cu o dezvoltare industriala importanta, care are si va atrage in continuare jucatori importanti pe segmentul de retail.
Anul acesta, mai multi investitori au anuntat proiecte logistice in tara. GE Real Estate si Helios Properties vor dezvolta un lant de 7 proiecte logistice, incepand cu 2008, denumit Olympian Parks, iar Immoeast va dezvolta un alt lant de spatii de depozitare, in 10 orase dn Romania.
In ceea ce priveste segmentul rezidential, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare timisorene Bamboo House, stocul de locuinte noi din oras va creste de 6-7 ori in urmatorii doi-trei ani.
„La ora actuala, stocul de locuinte noi din Timisoara se situeaza in jurul a 1.000 de unitati, insa proiectele anuntate pe piata va suplimenta acest stoc cu 6-7.000 de unitati in urmatorii doi-trei ani”, a precizat Iosif Varga, administratorul agentiiei imobiliare Bamboo House.
Varga a adaugat ca de la inceputul anului, preturile locuintelor noi din oras au crescut cu 40-50%, metrul patrat util ajungand la 1.300-1.400 euro.
„Piata nu va mai creste anul acesta, pentru ca preturile au ajuns deja la un punct de blocaj, iar oamenii se gandesc de cateva ori inainte sa cumpere”, a adaugat Varga.
Piata din Timisoara a cunoscut un fenomen de structurare, in functie de dimensiunile locuintelor. „Preturile difera in functie de suprafetele apartamentelor, astfel apartamentele cu suprafete mari au un pret mai mic pe metru patrat fata de apartamentele cu suprafete medii si mici”, a spus Ramona Zambrianu, directorul agentiei imobiliare Dan&Ramona Imobiliare.
Preturile terenurilor destinate proiectelor rezidentiale din oras au crescut cu 15-20% de la inceputul anului, ajungand la 400-800 euro pe metru patrat, desi in unele zone aceste preturi ajung si la 1.000 euro/mp.
Vorbind despre spatiile de birouri, reprezentantii agentiilor imobiliare timisorene au declarat ca nu exista spatii de birouri clasa A in oras, desi sunt anumite cladiri caracterizate asa de catre proprietari.
„Nu exista spatii de birouri clasa A. Cele caracterizate asa sunt de fapt spatii de clasa B”, este de parere Ramona Zambrianu.