Un studiu recent arată că tinerii din România rămân, în medie, până la vârsta de 28 de ani în casa părinților, iar mulți dintre aceștia aleg să amâne mutarea din motive financiare și economice. Datele Eurostat relevă că România nu este singura țară cu acest fenomen, alte state din sudul Europei având rate similare.
Această tendință este accentuată și de dobânzile majorate din ultimii ani, care au făcut ratele la credite mai puțin atractive. În schimb, prețurile locuințelor de închiriat nu au crescut la fel de mult, oferind o soluție mai accesibilă pe termen scurt. Ion Soltischi, consultant financiar la Mr. Finance, explică faptul că tinerii sunt mai atraşi de libertatea pe care ţi-o oferă locuitul în chirie.
”Acesta este tendința, mai ales în ultimii ani, când dobânzile la credite au crescut foarte mult, făcând ratele tot mai neatractive. Dacă, în ultimii 3 ani, ratele creditelor cu dobândă variabilă au crescut cu 50-70%, chiriile nu s-au scumpit atât de mult. Pe lângă asta, pe mulți tineri nu-i mai bucură ideea că la 60 de ani vor fi proprietari de locuință. Preferă să aibă flexibilitatea oferită de o chirie.”, spune consultatul, potrivit Ziare.com.
În contextul actual, mulți tineri preferă să aibă libertatea de a schimba locul de muncă sau chiar țara, fără a fi legați de un credit ipotecar pe termen lung.
”Un apartament de 100.000 de euro poate fi închiriat cu circa 500 de euro. Rata unui credit ipotecar pentru un apartament similar ar fi cam 2500 de lei. Deci, plus minus egal. Însă apare argumentul că în 30 de ani acel apartament va rămâne al tău. Pe de altă parte, acei 15.000 de euro pe care i-am dat pentru avans, dacă i-am investi într-un portofoliu care să garanteze 8% pe an, am ajunge în 30 de ani la 150.000 de euro.”, subliniazăm Solitchi.
Prețurile locuințelor rămân ridicate în majoritatea regiunilor din România, chiar și în zonele considerate mai accesibile. Cosmina Militaru, agent imobiliar la REMAX, spune că locuinţele ieftine sunt din ce în ce mai greu de găsit.
”Foarte ieftine nu prea se găsesc, chiar și în județele țării prețurile au crescut odată cu modernizarea infrastructurii, iar pentru cele mai scumpe, cred că tot Clujul se menține în top. În București cred că în fiecare sector există câte o zonă mai ieftină, prețul este indicat în principiu de anul blocului. Ei pun valoare pe imobilele de după 77, din cauza acestui aspect bocurile din 72, 64 scad substanțial”, spune acesta.