Avrig 35 se alatura astfel unor alti mari dezvoltatori care au fost nevoiti sa declanseze insolventa sau chiar falimentul unora dintre firmele prin care dezvoltau proiecte imobiliare. Alte nume mari care au firme in insolvente sau faliment sunt firmele MLS Proiect Oradea a Mivan Kier, Cefin Real Estate Alpha a Cefin, Gigant Construct sau Copper Beech.
Firma Piatra Neamt Development, prin care dezvoltatorul imobiliar Avrig 35 dorea sa investeasca in piata imobiliara din acest oras, a intrat in insolventa la inceputului lunii septembrie din acest an, potrivit datelor disponibile pe Tribunalul Bucuresti. Firma se alatura altor doua companii controlate de dezvoltator, Focsani Investment si Office Development, ambele de asemenea in insolventa.
Cel mai probabil compania va solicita reorganizarea primelor doua societati si nu falimentul, in cazul Office Development firma pregatind deja un plan de reorganizare.
Pana atunci, insa, creditorii se inmultesc. Astfel, la Tribunalul Bucuresti ultima cerere de insolventa importiva uneia dintre aceste firma a fost inregistrata in a doua parte a acestei luni.
„Am incercat sa ii contactam telefonic pentru a discuta, dar nu ne raspundea nimeni la telefon, asa ca am hotarat in primavara sa le cerem insolventa. Pana la urma au cerut chiar ei demararea procedurii”, a povestit pentru DailyBusiness.ro unul dintre creditorii companiei Piatra Neamt Development, Augustin Margosoiu, administratul firmei de paza Cocktail Security.
„Am lucrat cu ei in 2009 si am pazit un teren cu hale pe parcursul demolarii. Am incetat colaborarea pentru ca nu ne-au platit, apoi ne-au dat banii si ne-am intors in decembrie la lucru. Am lucrat din nou din decembrie 2009 pana in aprilie, dar nu am primit niciun ban. Avem de recuperat doar 70.000 lei, dar am lucrat pentru acesti bani”, spune administratorul firmei de paza.
Reprezentantii Fineco Insolvency, reprezentantul judiciar desemnat de Tribunalul Bucuresti in cazul insolventei firmei Piatra Neamt Development, au spus ca pana in prezent au primit de la companie doar cateva acte, asa ca inca nu au facut evaluarea activelor. De asemenea, termenul de inscriere la masa credala inca nu a expirat, asa ca nu este cunoscuta valoarea datoriilor firmei.
Printre creditorii celor trei firme se numara si compania imobiliara londoneza Bonotel Ltd, care a cerut insolventa firmelor Office Development, Focsani Investment si Piatra Neamt Development, detinute de Central Eastern European Real Estate, companie membra a grupului Avrig 35.
Firma Office Development a intrat in insolventa la cererea Bonotel. Reprezentantii administratorului judiciar, compania Valrom Consult, au spus ca actionarii Office Development pregatesc un plan de reorganizare pentru aceasta firma, prima dintre cele trei care a intrat in insolventa.
Potrivit unor ordonante emise de Tribunalul Bucuresti, in toamna anului trecut, cele trei firme trebuiau sa achite catre Bonotel, pentru servicii de consultanta si reprezentare imobiliara, in total, circa 350.000 euro. Acestei companii i se adauga insa si alti creditori de la banci, la firme de paza ca in cazul Cocktail Security.
Avrig 35 este dezvoltatorul mai multor cladirii de birouri printre care Charles de Gaule Plaza, din centrul Capitalei si spatii de retail, cum ar fi Iris Shopping Center. Compania a anuntat la inceputul acestui an ca are in plan sa demareze un alt proiect de retail in Capitala, denumit Pallady Shopping Center.
Update: 28 octombrie, ora-12:30
Oficialii Avrig 35 au spus ca sunt in discutii de circa 6 saptamani cu creditorul principal din aceste 3 dosare, firma imobiliara britanica Bonotel. „In urmatoarele 2 saptamani vom ajunge la o intelegere si vom rezolva si vom incepe ulterior demersurile pentru a rezolva problemele”, spune Haydn Wright, directorul executiv al companiei.
Oficialii grupului Avrig 35 au explicat ca insolventa a fost solutia optima pentru a proteja activele celor 3 companii pana la reinodarea unor relatii mai bune cu firma britanica.
Avrig 35 dezvolta fiecare proiect printr-o firma separata. Piatra Neamt Development este o firma prin care compania dorea sa dezvolte un proiect rezidential. Compania a tinut sa precizeze ca mai detine in Piatra Neamt si un alt teren printr-o firma separata, companie care nu are niciun litigiu.