Cele doua proiecte rezidentiale din Capitala ar fi urmat sa genereze, potrivit unui document al investitorului din octombrie 2008, un profit cumulat de 55 milioane euro.
Al treilea proiect aflat in insolventa presupune dezvoltarea unui ansamblu imobiliar mixt in Bacau, a carui profitabilitate ar fi urmat sa ajunga la 45 milioane euro.
Investitiile urmau sa fie realizate prin intermediul a trei companii de proiect (SPV – Special Purpose Vehicle) – Global Property, RI Invest SPV7 si Optim Real Imob, toate controlate de grupul cu capital romano-irlandez.
Firma Global Property ar fi urmat sa construiasca un proiect rezidential cu peste 1.000 de unitati locative pe bulevardul Basarabia, cu o valoare a investitiei de 147 milioane euro, iar firma RI Invest Spv7, un proiect rezidential in sudul Capitalei, cu o valoare a investitiei de aproape 80 milioane euro. Potrivit evaluarilor de la finalul lui 2008, profitul cumulat din cele doua investitii s-ar fi ridicat la 55 mil. euro.
Firma Optim Real Imob este subsidiara care ar fi trebuit sa construiasca un proiect imobiliar mixt in orasul Bacau.
In urma declansarii procedurilor de insolventa, primele doua proiecte au intrat in portofoliul administratorului judiciar RVA Insolvency, iar cel din provincie in portofoliul BDO Business Restructuring.
Potrivit datelor publice existente la aceasta data, actionarii RI Investment Group au depus planuri de restructurare pentru Global Property si RI Invest SPV7.
Grupul detine integral cele 3 subsidiare, dar mai are participatii in cadrul altor doua proiecte, unul in Capitala si inca unul in Timisoara. Aceste doua investitii nu sunt in insolventa. Cererile depuse de creditori la Tribunalul Bucuresti au fost rezolvate pana la a se ajunge la judecata, sau respinse.
Cele doua proiecte care nu se afla in insolventa acopera cea mai mare parte din valoarea totala a investitiilor anuntate de grup pe piata locala, adica 800 milioane euro. Cele trei proiecte aflate in insolventa ar fi presupus investitii totale de dezvoltare de 330 milioane euro.
In cazul proiectelor din Bucuresti, creditorul principal este banca Bancpost, iar la cel din Bacau, banca finantatoare este Piraeus.
RVA Insolvency, administratorul juridic al proiectelor din Capitala, a anuntat aminarea adunarii creditorilor, care ar fi trebuit sa aiba loc saptamina aceasta, urmind sa decida daca va fi sau nu aprobat planul de reorganizare.
Insolventele au afectat in 2010 si alti dezvoltatori locali, printre cele mai cunoscute cazuri fiind proiectul de retail Armonia Braila, dezvoltat de Red, dar si falimentele ansamblurilor rezidentiale Cortina Residence si Blue Tower si cel al centrului comercial City Mall, din Bucuresti.