„Propunerea pe care le-a facut-o clientilor nostri a fost sa le dea niste apartamente in Bulgaria, pentru ca actionarii firmei dezvolta ceva acolo, dar cu conditia ca investitorii sa plateasca niste bani in plus, pe motiv ca apartamentele din Bulgaria ar avea o valoare mai mare. Problema este ca nu stim daca au construit ceva in Bulgaria, iar daca sunt construite, in niciun caz nu ar avea valoarea pe care ei spun ca o au, ci in cel mai bun caz la jumatate”, a spus Cuc.
Recent, dezvoltatorul a anuntat cumparatorii ca nu va mai construi deloc proiectul rezidential in care au contractat locuinte. „Dezvoltatorul nu are nici macar autorizatie de constructie. Din analiza pe care am facut-o actelor nici nu credem ca ar putea sa o obtina, dar presupunand ca ar primi avizul, primul contract incheiat de vanzare a fost in 2007, cand nu era criza, si se putea dezvolta foarte bine proiectul, prin urmare, credem ca a actionat cu rea credinta de la bun inceput”, mai spune Cuc.
Potrivit avocatului, numele firmei este Macanthony Realty International Construction 1 SRL. Potrivit ministerului de finante, firma a fost infiintata in 2007. Administratorii companiei sunt Michael John Liggan, Nicola Swan si MRI Construction Ireland. Pana la data publicarii acestui articol, reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.
In opinia lui Cuc, situatia nu este singulara pe piata.
„Din punctul meu de vedere unii dezvoltatori ar atinge si dreptul penal, nu doar pe cel civil, in conditiile in care dupa 2 ani ai luat avansul de la zeci sau chiar sute de apartamente si nici macar nu au incercat sa obtii autorizatia de constructie”, considera Mihai Cuc.
Cei mai multi din acesti dezvoltatori nu se adresau clientilor romani, ci strainilor din clasa medie, care aveau de investit cateva sute de mii de euro, carora li se prezenta Romania ca o tara cu oportunitati, a mai spus acesta.