“Adevaratele oportunitati de investitii sunt in acele tari vazute ca oaze de stabilitate”, spune Fasulo, citat de Bloomberg.
Investitorii au transformat Londra in cea mai interesanta destinatie pentru investitii imobiliare din ultimii doi ani, pe masura ce imobiliarele de top au devenit un pariu din ce in ce mai sigur printre turbulentele economice si politice din intreaga lume. In primul semestru al anului Londra a atras investitii imobiliare de 12,3 mld. dolari, mai mult decat oricare alt oras din lume.
Mai mult investitorii au ajuns efectiv sa se bata pentru proprietatile cu adevarat bune. Recent, irlandezii de la Tribeca Holdings au platit cu 13% mai mult decat se cerea pentru un spatiu comercial de pe una din arterele principale din Londra, devansand alte trei oferte. Spatiul genereaza un profit usor mai mare decat o obligatiune de stat din Marea Britanie.
Intr-un raport recent al CB Richard Ellis se precizeaza ca in conditiile turbulentelor economice cererea se va orienta spre proprietatile mai putin riscante si astfel se va dinamiza cererea pentru proprietatile prime din cele mai bune piete. Scaderea yield-urilor creste atractivitatea proprietatilor, iar investitorii au mai bine de 340 de miliarde de dolari pentru investitii in proprietati in Europa, un buget mai mare decat cel pentru America sau regiunea Asia-Pacific.
Chiar daca Londra si pietele mari sunt cele mai atractive, numarul limitat al proprietatilor prime disponibile si preturile mari care vine o data cu oferta mai mica decat cererea ii determina pe unii investitori sa se orienteze si spre piete mai ieftine sau mai riscante. “Atatia bani au urmarit cele mai bune proprietati cu cei mai buni chiriasi incat exista senzatia ca valorile de tranzactionare sunt supraapreciate”, spune John Forbes, directorul departamentului de consultanta imobiliara al PricewaterhouseCoopers LLP, care a adaugat ca investitorii incep sa se uite si la proprietati mai riscante sau la alternative de plasare a banilor in fonduri imobiliare, cum ar fi cumpararea de actiuni la fonduri de investitii din piete secundare.
Un sondaj recent al unei firme care monitorizeaza investitiile arata ca 63% din investitorii europeni au spus ca sunt sub targhetul investitional in ceea ce priveste real estate-ul. Prin urmare, investitiile mai riscante devin si ele atractuve. Totusi oficialii RREEF Real Estate, o divizie a Deutsche Bank, spun ca investitorii rabdatori exista inca posibilitati de a face afaceri cu crema proprietatilor, insa doar daca sunt dispusi sa plateasca sume de top. Imobiliarele sunt atractive pentru investitorii cu strategii pe termen lung, mai ales ca urmare a cash-flow-urilor atractive din proprietati, mai ales ca pe unele proprietati comerciale deja se asteapta cresteri de chirii.