„Semnalele sunt ca economia se va stabiliza in 2011 si piata constructiilor isi va reveni anul viitor. Din cauza constrangerilor bugetare nu am reusit sa facem tot ce ne-am fi dorit pentru ca in constructii activitatea sa functioneze normal, dar au fost foarte multe lucruri pe care le-am facut la nivel de reglementari”, a spus Udrea, citata de Mediafax.
Ea estimeaza ca anul viitor se va putea vorbi de o relansare a pietei constructiilor.
„Speram ca odata cu 2011, intrand in vigoare aceste prevederi care sa aduca finantare, sa putem vorbi de o relansare a acestui domeniu”, a spus Udrea referindu-se la parteneriatele public-private care urmeaza sa fie lansate de minister anul viitor atat pentru constructia de locuinte cat si pentru cea de drumuri, apa si canalizare.
Piata constructiilor ar putea scadea in acest an cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009, cand de asemenea a fost consemnat un declin.
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO sustine ca piata constructiilor a fost sprijinita in acest an in principal de lucrarile de reparatii, situatie care va fi valabila si anul viitor, cand ar putea fi atins punctul critic de minus in acest domeniu.
ARACO se asteapta ca acest domeniu sa revina pe crestere in 2012.
Multe firme de constructii au falimentat din cauza creditelor de angajament neachitate de stat
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va incerca sa achite datoriile restante de anul trecut catre constructori in baza unor credite de angajament din cauza carora in acest an multe firme din domeniu au intrat in insolventa, a declarat Elena Udrea.
„A fost o strategie a Ministerului Finantelor si am solicitat ca aceasta sa nu se mai repete si anul viitor. Multe firme au intrat in insolventa in baza creditelor de angajament. Noi incercam sa achitam datoriile de anul trecut”, a spus ministrul.
Printr-un credit de angajament o autoritate locala poate contracta lucrari pe care sa le finanteze din bugetele pe anii viitori.
Udrea a adaugat ca exista si lucrari facute in avans de catre constructori, dar fara credite de angajament, avand ca beneficiari autoritatile locale.
„Ele trebuie platite. Foarte multi constructori au lucrat in avans pe banii lor sperand ca statul sa nu-i lase la greu”, a afirmat Udrea.
Ministrul Dezvoltarii a adaugat ca pe anumite programe, care au folosit credite de angajament in 2009, bugetul a fost mai mic chiar decat creditele de angajament.
Udrea si-a exprimat speranta ca firmelor de constructii nu li se cere „comision” de catre angajatii ministerului la plata facturilor.
„Toate facturile sunt afisate pe site-ul ministerului. Aceasta publicare a fost menita sa combata comisioanele facturilor care se practicau in institutiile statului. Cand ai sub tine 1.000 de oameni pe care nu i-ai adus tu e posibil sa se intample si lucruri pe care nu le cunost”, a mai spus ministrul.