Datele companiei de consultanta imobiliara JLL indica faptul ca in primul semestru din 2010 au fost preluati 100.000 mp de birouri, dar la chirii cu 20% mai reduse deat in 2008. Pe langa acesti 100.000 mp se mai adauga alti 38.000 mp alocati tranzactiilor de renegocieri si sub-inchiriere.
Analistii imobiliari au spus inca de anul trecut ca sub-inchirierile si renegocierile din chirii ar putea deveni un trend pe piata birourilor. Totusi, pana in prezent ponderea acestora este inca redusa comparativ cu alte tranzactii, in special cele legate de relocari.
Madalina Cojocaru, directorul departamentului de birouri al DTZ Echinox, spune ca din totalul spatiilor de birouri preluate in S1, doar 3% au fost subinchirieri, in crestere totusi fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand aceste tipuri de contracte au reprezentat 1% din total.
Cat despre grosul tranzactiilor, acestea au fost reprezentate de relocari.
In al doilea trimestru al anului 50-60% din totalul inchirierilor au fost relocari, iar aceasta pondere poate fi extrapolata la primul semestru, spune Mirela Sorei, senior consultant in cadrul Colliers International.
Cum este ponderea relocarilor fata de anul trecut? „Dat fiind ca din totalul tranzactiilor majoritatea au fost relocari, spre deosebire de anii precedenti cand tranzactiile erau generate de cerinte noi, ale companiilor nou-intrate pe piata sau care se isi suplimentau spatiile (comportament tipic pentru o perioada de crestere economica)”, a declarat Mirela Sorei.
Aceasta a adaugat ca firmele care s-au relocat sunt cele carora le-au expirat contractele de inchiriere anterioare si au profitat de noile oportunitati de pe piata.
In ceea ce priveste inchirierile de spatii de birouri care sa deserveasca extinderile sediilor companiilor, in S1 2010 acestea au reprezentat 0,5% din total, fata de 8,5% in aceeasi perioada din 2009, spune Madalina Cojocaru.
Relocarile si start-upurile au reprezentat aproape 80% din total, fata de aproape 60% in anul precedent, adauga Cojocaru.
In schimb preincirierile au scazut la 17% din total, fata de 32% in aceasi perioada a anului trecut.
Astfel,dintr-un total de 100.000 de mp inchiriati, aproximativ 31.000 mp au fost preinchiriati si restul de 69.000 sunt incadrati in relocari sau noi intrari in spatii de birouri deja finalizate, spune Lori Collin, consultant senior in cadrul departamentului de birouri al JLL.
Referitor la tipul chiriasului care se muta sau tranzactionaza pentru prima oara pe piata de birouri, statistica JLL arata ca top-ul il detine industria financiara si de servicii profesionale cu aproximativ 17%, firme de productie cu aproximativ 14,5%, firmele
bancara detin circa 11% din totalul trazactiilor, iar IT si telecomunicatii se apropie de 10% fiecare.