„In Romania deja apar semnele de aliniere a strategiei developerilor la noile conditii financiare care vor domina economia mondiala pe parcursul lui 2009”, a spus Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CB Richard Ellis | Eurisko.
„Ca atare, am inceput sa asistam si in tara noastra la cresteri ale yieldurilor (randamentelor – n.r.) pentru cladiri de birouri si proiecte de retail sau industriale. Intrucat nu exista prea multe fonduri care dispun de lichiditati pentru achizitii, cei care vor dovedi flexibilitate in negocierea asteptarilor in vanzarea produsului lor vor castiga”, a adaugat Dimofte.
Aproape toate pietele au inregistrat un declin in activitate, in comparatie cu al treilea trimestru din 2008. Contrastul dintre T3 si T4 a fost puternic influentat de colapsul Fratilor Lehman si de intensificarea crizei de pe piata creditelor, care a avut un impact negativ asupra increderii investitorilor.
In plus, pana la sfarsitul trimestrului al treilea, criza creditelor a afectat intreaga economie, astfel ca multe dintre tarile europene au inceput sa intre pe o curba economica descendenta, in vreme ce previziunile pentru 2009 semnaleaza recesiune.
Cu toate ca activitatea europeana de investitii in T4 a scazut cu 29% fata de al treilea trimestru, rezultatele au fost influentate pozitiv de un numar semnificativ de tranzactii incheiate inainte de sfarsitul anului. Au existat si cateva deal-uri notabile.
Unul dintre acestea a fost achizitionarea de catre HSBC a cladirii 8-16 Canada Square in Londra, pentru suma de 990 milioane de euro. Alta tranzactie semnificativa a constituit vanzarea portofoliului de tip sale-and-leaseback de catre doua banci italiene principale, Banca Intesa si Unicredit Group, amandoua cumuland un total de 1.65 miliarde de euro.
Cumparatorii de capital si cei institutionali care au fost jucatori dominanti in 2008 vor ramane cheia pentru piata imobiliara de investitii din viitorul apropiat.
„S-a inregistrat o crestere accentuata a yield-urilor prime in intreaga Europa in ultimul trimestru al anului 2008, media situandu-se intre 30 si 40 puncte de baza. Acest aspect va reusi intrucatva sa diminueze prapastia dintre asteptarile cumparatorilor si ale vanzatorilor, pregatind scena pentru niveluri mai inalte de activitate in 2009”, a spus Michael Haddock, director al EMEA Capital Markets Research, CB Richard Ellis.
Stimulata de aceste tranzactii, Italia a inregistrat in T4 o crestere exploziva, de 182%, in activitatea de investitii in comparatie cu T3. Totusi, marea majoritate a celorlalte tari a inregistrat o activitate de investitii scazuta in acest trimestru, cu exceptia Frantei si a Germaniei, care au inregistrat de asemenea cresteri usoara de cateva procente.
„Cu toate ca per ansamblu, piata europeana a incetinit ritmul in ultimul trimestru din 2008, investitorii incep sa-si exprime un interes sporit pe anumite piete”, a declarat Jonathan Hull, Executive Director al EMEA Capital Markets, CB Richard Ellis.
„Marea Britanie in particular inregistreaza niveluri de interes in crestere. Fenomenul este vizibil in centrul Londrei, unde gradul de re-calculare a preturilor a transformat mare parte din piata intr-o posibilitate atragatoare pentru investitorii pe termen lung. Deprecierea recenta a lirei sterline ofera beneficii suplimentare multor investitori din afara granitelor ce detin fonduri in monede straine”, a mai spus Hull.