Volumul celor mai mari tranzactii imobiliare din Romania in primul trimestru din 2008 a fost de 119 mil. euro, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport facut public in luna mai de Cushman&Wakefield.
Compania de consultanta imobiliara au estimat anterior ca pe intreg anul, valoarea vanzarilor de portofoliu din Romania va stagna la nivelul din 2007, de 1,8-2 mld. euro.
In trimestrul 2 al anului au fost achizitionate proiecte imobiliare in valoare de circa 700 mil. euro, astfel tranzactiile de protofoliu valoreaza in prezent peste 800 mil. euro.
Potrivit unui studiu efectuat de compania imobiliara Atisreal, cele mai importante achizitii de portofoliu in trimestrul al doilea au fost cumpararea proiectului de birouri si rezidential Upground Bucuresti de divizia de real-estate a Deutsche Bank, vanzarea Iris Shopping Center din Titan, parteneriatul dintre Sonae Sierra si Caelum Development pentru dezvoltarea mall-ului Parklake Plaza si vanzarea La Fourmi.
In Bucuresti piata investitiilor ramane atractiva pentru investitorii institutionali, nefiind afectata de criza subprime din Statele Unite, deoarece piata imobiliara romaneasca beneficiaza de o rata scazuta de ocupare, volum mare al cererii si niveluri stabile ale chiriilor, cu potential real de crestere.
Aderarea la Uniunea Europeana si estimarile optimiste privind cresterea economica, precum si indicatorii favorabili ai riscului de tara, sunt principalii factori care au influentat pozitiv atractivitatea pietei locale de investitii, spun analistii Atisreal.
Datorita conditiilor favorabile din piata si a numarului mare de proiecte propuse pe toate segmentele pietei, numarul si valoarea tranzactiilor de investitii se vor mentine la niveluri ridicate, in special pe piata spatiilor de birouri.
Romania continua sa fie perceputa ca o piata atractiva, insa finantatorii sunt si aici mai precauti in privinta proiectelor si tranzactiilor imobiliare. In contextul instabilitatii de pe pietele internationale, pe parcursul anului 2008 fondurile de investitii vor deveni mai precaute in privinta deciziei de a achizitiona proprietati costisitoare, insa vor cauta in continuare produse alternative cu randamente mai mari, considera analistii Atisreal.
La sfarsitul primelor 5 luni din 2008, stocul total de spatii de birouri totalizeaza 1.740.000 mp (total suprafata desfasurata), in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut.
Din total, 38,32% reprezinta spatii de birouri de Clasa A. Stocul de spatii de birouri propus spre finalizare in semestrul 2 din 2008 totalizeaza 230.000 mp, oferta din zona de nord reprezentand 59% din totalul propus pentru a doua parte a anului. Daca toata oferta propusa a fi finalizata in a doua parte a anului se va concretiza, stocul total la sfarsitul anului curent va ajunge la peste 1.900.000 mp.
Nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri a crescut in general cu aproximativ 10% comparativ cu trimestrul 4 din 2007, ca urmare a ratei crescute de ocupare inregistrate in primul trimestru al anului 2008 pentru birourile de clasa A si a cererii crescute pentru spatiile moderne de calitate.
Pentru birourile de clasa A, chiriile lunare au crescut de la o medie de 21-22 euro/mp in 2007 pana la aproximativ 22-23 euro/mp in primul trimestru al lui 2008. Pentru spatiile de birouri de clasa B, in trimestrul 1 al acestui an chiriile au fost comparabile cu nivelurile inregistrate in 2007, situandu-se intre 14-16 euro/mp.