Cresterea tranzactiilor se bazeaza pe vizibilitatea Romaniei pe piata externa si pe dorinta investitorilor straini deja aflati in tara de a-si extinde investitiile.
Valoarea tranzactiilor imobiliare in 2007 a ajuns la suma de 2 miliarde de euro, din care 25% au fost realizate de catre fonduri de investitii din Marea Britanie.
Pintea a precizat ca investitiile britanice de pe piata imobiliara romanesca vor avea aceeasi pondere ca in 2007.
Cele mai importante fonduri de investitii straine care activeaza pe piata romanesca sunt Morley, Fabian si Europolis, in opinia lui Pintea.
„Obiectivele investitorilor straini in Romania sunt in primul rand intoarcerea investitiei, o etapizare a platii cu un avans de 25-30%, restul fiind platibil la finalizarea proiectului, siguranta si profesionalism. In Romania s-a trecut de la speculatia intensa la dezvoltari pe termen mediu si lung”, a afirmat Alex Pintea.
Unele din cele mai importante tranzactii imobiliare de pe piata romaneasca in 2007 au fost achizitia centrului Polus din Constanta, de catre fondul de investitii austriac Immoeast pentru 185 milioane euro si achizitionarea, cu 120 milioane euro, a centrului de afaceri America House din Capitala de catre subsidiara grupului francez Natix, Ixis Corporate&Investment Banking.
De asemenea, fondul European Convergence Property Company a vandut 3 cladiri de birouri catre Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds pentru suma de aproximativ 110,5 milioane euro.
Anglo-Romania Development (ARD) a fost infiintata in 2004 cu scopul promovarii afacerilor imobiliare din Romania pe piata din Marea Britanie. Compania detine un sediu central la Londra, iar biroul central din Romania este in Cluj. ARD are insa reprezentanti in mai multe orase si regiuni ale tarii: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Valea Prahovei, Delta Dunarii.