Avand in vedere ca tranzactiile pe piata imobiliara stagneaza in ultimul an, aceasta solutie se poate dovedi utila pentru dezvoltatori.
In general, terenurile pe care le vand dezvoltatorii sunt loturi cu suprafete cuprinse intre 300 si 600 metri patrati. In Bucuresti, pana de curand, zona de nord a prezentat cel mai mare interes.
Totusi, datorita preturilor tot mai mari ale terenurilor, dar si a accesului in aceasta zona, tendinta este ca astfel de dezvoltari sa se mute catre sud si est, in zone precum Pasarea, Frumusani, Bragadiru si Mihailesti, a spus Diana Stoian, acquisition manager Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Pentru acelasi tip de teren, intre oferta dezvoltatorilor si cea a particularilor pot exista diferente mari de pret, atat in plus, cat si in minus.
Spre exemplu, in Buftea, pretul unui teren fara utilitati vandut de un particular se poate situa in jurul valorii de 40 euro/mp. Daca insa terenul se afla intr-o zona cu infrastructura bine pusa la punct si cu utilitatile deja pregatite, pretul unui mp poate varia intre 80 si 200 euro.
Acelasi lucru se intampla si in zona de sud a Bucurestiului, in Popesti, unde diferenta intre cele doua categorii de terenuri poate fi chiar si de 150 euro/mp.
Multi dintre vanzatorii particulari nu sunt suficient de bine informati cu privire la pretul corect pe care ar trebui sa-l ceara pentru terenul lor si nu tin cont intotdeauna de distanta pana la utilitati sau de infrastructura. De asemenea, nici cumparatorii nu sunt suficient de bine informati despre aceste costuri. Deseori sunt atrasi de pretul mic al unui vanzator particular, fara a realiza, de exemplu, ce presupune racordarea la gaze, a spus Diana Stoian.
Printre avantajele cumpararii unui teren in cadrul unui complex rezidential este faptul ca acel teren are toate utilitatile si in plus viitoarea locuinta va face parte dintr-un complex rezidential.
Dezavantajul consta in pretul mai mare al terenului. Totodata, in unele cazuri clientii sunt obligati sa construiasca doar un anumit tip de casa cu un anumit antreprenor, agreat de dezvoltator, chiar daca locuinta este construita in regie proprie.
„In cazul unor zone destinate teoretic unui segment de clienti cu venituri mari (cum a fost zona Paradisul Verde din Corbeanca), clientii au avut posibilitatea sa isi construiasca in regie proprie locuinta, cu respectarea unor norme si specificatii menite sa asigure o oarecare unitate si un aspect organizat viitorului complex rezidential”, a spus Diana Stoian de la Coldwell Banker.
„In cele mai multe situatii insa, clientii trebuie sa construiasca doar un anumit tip de casa cu un anumit antreprenor, agreat de dezvoltator”, a adaugat Stoian.
Pe de alta parte, in cazul terenurilor achizitionate direct de la proprietari, preturile sunt mai mici in majoritatea cazurilor si clientul are posibilitatea sa-si aleaga singur antreprenorul si tipul de locuinta construita. Totusi, terenurile din afara Bucurestiului vandute de proprietari nu au utilitati, iar pretul aparent mai scazut al terenului va fi contrabalansat de investitiile in utilitati.
Diana Stoian a spus ca zonele cu dezvoltari in regie proprie sunt destul de dezorganizate, reprezintand un amestec neomogen intre nou si vechi, intre diferite niveluri de inaltime si stiluri.
„Un astfel de exemplu este zona Pipera, a carei dezvoltare s-a dovedit a fi incoerenta”, a afirmat Stoian.
Resurse suplimentare
Un articol despre vanzarile de terenuri in ansambluri rezidentiale
Scumpirea materialelor de constructie impulsioneaza dezvoltarea de locuinte in regie proprie