„Rata la banca este 9.000 euro pe luna, noi vrem acum sa inchiriem cu 5.500 euro. Chiar daca s-ar inchiria tot mai trebuie sa bagam mana in buzunar ca sa achitam ratele creditului”, a spus Sorin Palos, pentru DailyBusiness.ro. Ideea unei investitii le-a venit in 2007, cand inchirierile de spatii de birouri, ca dealtfel intreaga piata imobiliara, luase un avant extraordinar. Aveau un teren si au hotarat sa profite de oportunitatile imobiliare.
Insa in 2009, cand au finalizat constructia, piata era deja blocata. Au scazut chiria si au venit mai multe firme sa se intereseze de spatii, dar niciun contract nu a fost semnat. Investitorii nu doresc sa vanda. „Nu ar fi in avantajul nostru”, in schimb spera ca intr-un final spatiul sa fie inchiriat, pe o suma care sa acopere macar o parte din rata la banca.
Acesta nu este un caz singular. Un alt investitor a finalizat tot in 2009 o cladire in zona Gradina Icoanei, spatiul de la demisol si parter era destinat unui restaurant si cele 3 etaje spatiilor de birouri. Ceva mai norocos, acest investitor a inchiriat totusi un etaj din cladire, restul insa sunt goale de peste un an.
Nu doar dezvoltatorii persoane fizice au probleme cu inchirierile ci si companiile cu experienta in domeniu. Spre exemplu, cladirea Pipera Business Tower a stat goala mai bine de un an si abia in 2010 dezvoltatorii au reusit sa inchirieze o suprafata considerabila din turnul de birouri. De altfel, in Pipera este si cea mai mare rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala, in jur de 40%.
Totusi, pe spatiile de birouri noi, pare ca anul acesta lucrurile s-au mai imbunatatit, iar inchirierile, desi mult sub nivelul din 2008, au mai crescut fata de 2009. Situatia este datorata in special relocarilor unor companii mari, cum ar fi Rompetrol, sau extinderii jucatorilor din zona serviciilor medicale private.
Cat despre spatiile de birouri din vile, lucrurile, desi mai incet, inca se misca. Mai mult Roxana Balanica, consultant in cadrul agentiei Century21 Manopoly, spune ca in acest an a intermediat chiar o relocare dintr-o cladire de birouri, intr-o vila.
„Este vorba despre o firma de resurse umane, care a hotarat sa-si mute sediul intr-o vila pentru ca era mai ieftin. In cladirea de birouri plateau pentru 250 mp 6.000 euro pe luna. Mutandu-se, si-au injumatatit costurile”, spune Roxana Balanica.
Pe piata, exista, insa, si o categorie de chiriasi care au preferat din contra sa se mute din vile in cladiri de birouri, fiecare dintre cele doua segmente avand publicul sau.