Ce inseamna mai concret o „oferta capcana”? „Ofertele capcana se manifesta diferit in functie de proiect, de la preturi mai mici care ascund de fapt multe vicii de constructie, la companii care cer un avans mare pentru locuinte, promitandu-le clientilor un pret mai mic, dar care livreaza cu intarziere sau nu mai amenajeaza spatiile exterioare cladirilor de locuinte dupa ce-si iau banii”, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Gabriel Zamfir.
Reprezentantul UNIM a adaugat ca procentul de 15-20% este unul estimativ, nefiind efectuat un studiu in acest sens pe piata.
In ceea ce priveste o eventuala scadere a preturilor locuintelor noi, Zamfir considera ca acesta nu este un scenariu realist, avand in vedere cresterea costurilor de constructie si faptul ca marjele de profit ale dezvoltatorilor oricum s-au micsorat anul acesta. Totusi, seful UNIM considera ca preturile locuintelor noi vor inregistra cresteri lente.
„Daca locuintele unui proiect realizat bine se vand mai greu, dezvoltatorul nu va scadea pretul, ci va pune pe stand-by celelalte investitii pe care le are in plan. Daca o astfel de situatie se generalizeaza, vom avea din contra, nu scaderi de pret, ci cresteri, pentru ca automat scade oferta”, a explicat Zamfir.
De asemenea, reprezentantii dezvoltatorului turc Kulak, compania proaspat intrata pe piata romaneasca, considera ca o coborare de pret nu creste neaparat vanzarile. Acestia argumenteaza cu exemplul ca o ieftinire de 15% la un apartament de 200.000 euro nu reprezinta o scadere fundamentala pentru accesarea unui credit.