Unii vor rezista, insa multi vor iesi de pe piata. Anul acesta, piata se afla intr-o stare de inertie, insa incepand cu anul viitor multi dintre dezvoltatorii fara experienta vor iesi de pe piata, a afirmat Zamfir, prezent la o conferinta pe teme de real-estate, desfasurata la Bucuresti.
„Un semn al maturizarii pietei imobiliare este faptul ca in acest an se inregistreaza o stagnare si chiar o usoara scadere a randamentelor dezvoltatorilor, dar si o scadere a ratei de crestere a preturilor apartamentelor noi”, a declarat la randul sau Ricardo Alcaine Uriate, managing partner in cadrul companiei Gis Group Romania.
Acelasi lucru se intampla si cu vanzarile de terenuri. S-a trecut de la vanzatorul care dicta pretul, la cumparatorul care negociaza, a mai precizat Uriate.
Si cumparatorii de locuinte noi incep sa se „maturizeze”
„Cumparatorii au inceput sa-si schimbe viziunea asupra achizitionarii, sa compare, sa priveasca in perspectiva, sa analizeze piata inainte de a cumpara”, a spus Zamfir. El a adaugat ca piata rezidentiala va continua sa fie „vedeta” pietei imobiliare din Romania.
„Intr-adevar, cererea continua sa fie mare si in acest an, insa clientul a devenit mai selectiv, iar acest aspect va duce la transformarea pietei dintr-una speculativa intr-una matura”, a subliniat Uriate.
Cresterea concurentei de pe piata rezidentiala si a numarului de locuinte livrate a inceput deja sa duca la aparitia mai multor oferte promotionale, dar si la o mai mare selectivitate a cumparatorilor.
„Scaderea puterii de cumparare si clientul din ce in ce mai selectiv vor deternima o scadere a numarului de speculanti. In prezent 40% din locuintele nou livrate sunt achizitionate pentru a fi revandute cu un pret mai mare, in urmatorul an suntem siguri ca se va putea vorbi de o scadere a acestui procent”, a mai precizat Uriate.
Gis Group, companie de ofera servicii de intermediere imobiliara in Romania din 2002 a incheiat, in ultimele 3 luni, 230 de tranzactii in valoare de circa 185 milioane euro.