Apple trebuie să oprească vânzările modelului iPhone 12 în Franţa din cauza nivelurilor de radiaţii peste pragul admis, a declarat ministrul junior pentru economie digitală al Franţei, pentru ziarul Le Parisien, într-un interviu publicat marţi, transmite Reuters.
Autoritatea de supraveghere a radiaţiilor din Franţa, ANFR, a notificat Apple de decizia sa de a interzice vânzările de iPhone 12 după ce a efectuat teste care au arătat că Rata Specifică de Absorbţie (SAR) a smartphone-ului este puţin mai mare decât este permisă legal, a declarat Jean-Noel Barrot pentru ziar.
Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Barrot a spus că o actualizare de software ar fi suficientă pentru a remedia problemele de radiaţii legate de telefonul pe care compania americană îl vinde din 2020.
” Apple este aşteptată să răspundă în termen de două săptămâni”, a spus el, adăugând: ”Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, sunt pregătit să comand o rechemare a tuturor iPhone-urilor 12 aflate în circulaţie. Regula este aceeaşi pentru toată lumea, inclusiv pentru giganţii digitali.”
Uniunea Europeană a stabilit limite de siguranţă pentru valorile SAR legate de expunerea la telefoanele mobile, care ar putea creşte riscul unor forme de cancer, conform studiilor ştiinţifice.
Autoritatea de supraveghere franceză îşi va transmite acum constatările autorităţilor de reglementare din alte state membre ale UE.
”În termeni practici, această decizie ar putea avea un efect de bulgăre de zăpadă”, a spus Barrot.
În 2020, Franţa a extins reglementările care impun comercianţilor cu amănuntul să afişeze valoarea radiaţiilor produselor pe ambalaje dincolo de telefoanele mobile, inclusiv tabletele şi alte dispozitive electronice.
Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 15 marţi seară, în cadrul evenimentului intitulat Wonderlust.
Seria iPhone 15, compusă din patru modele, a fost vedeta evenimentului organizat de Apple marţi seară şi transmis online pe propriul website şi pe YouTube.
Mai mult ca oricând, accentul este pus pe cele două modele Pro, care sunt vândute mai scump şi cu o marjă mai mare de profit – acestea beneficiază de cele mai multe upgrade-uri.
Cele două modele Pro au acum la bază un cadru de titanium (în loc de oţel inoxidabil), care ar trebui să le confere o rezistenţă mai mare şi să contribuie la scăderea în greutate a acestora.
iPhone 15 Pro (6,1 inch) şi iPhone 15 Pro Max (6,7 inch) beneficiază şi de un nou cip, A17 Pro, construit pe 3nm – cu 19 miliarde e tranzistori, 6 nuclee de procesor. Acesta promite un spor de performanţă de 10% în sarcinile pe un singur fir.
Placa video are 6 nuclee, cu o performanţă maximă cu 20% mai mare decât generaţia anterioară.
Action Button este o nouă facilitate disponibilă doar pe cele două – un buton fizic (ce ia locul butonului de oprire a sunetelor) a cărui acţiune poate fi aleasă de utilizator. De exemplu, acesta poate fi configurat pentru realizarea rapidă a unei fotografii.
În plus faţă de toate celelalte modele ale seriei, iPhone 15 Pro Max are în dotare o nouă lentilă tele de 12MP, care facilitează mărirea optică cu 5X a fotografiilor, la o lungime focală de 120mm.
Camera ultrawide are şi ea 12MP. Camera principală are 48MP şi promite o performanţă mai bună în lumină slabă şi în cazul portretelor. Aceasta produce fotografii la o rezoluţie de 24MP.
Conexiunea USB-C atinge viteze de 10gbps în cazul modelelor Pro, adică de 20 de ori mai rapid decât un USB2.
iPhone 15 Pro şi Pro Max vor costa de la 1.000 de dolari (128GB), respectiv 1200 de dolari (256GB) şi vor fi disponibile din 22 septembrie.
Întreagă serie iPhone 15 va folosi pentru alimentare şi transfer de date conexiunea USB-C. Apple a fost forţată de noua legislaţie europeană să renunţe la conectorul propriu Lightning.
Dynamic Island ajunge acum pe iPhone 15 şi iPhone 15 Plus, după ce, anul trecut, era lansată doar pe modelele Pro.
Modelul de bază al seriei se bazează pe cipul A16 Bionic, folosit anul trecut de iPhone 14 Pro.
iPhone 15 are un ecran OLED Super Retina de 6,1 inch, în vreme ce modelul Pro beneficiază de un ecran de 6,7 inch. Luminozitatea maximă poată ajunge la 2000 de niţi.
Camera principală de la iPhone 15 are 48MP, cu f1.6 şi o lungime focală de 26mm, facilitând un zoom optic 2X.
iPhone 15 şi iPhone Plus vor costa de la 800 de dolari, respectiv 900 de dolari.