Prabusirea sistemului creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite a declansat o criza fara precedent pe pietele internationale de capital. Rand pe rand, marile banci ale lumii, precum Lehman Brothers sau Merrill Lynch, companii de asigurari ca AIG, fonduri ipotecare gigantice, precum Freddie Mac si Fannie Mae, au raportat pierderi de sute de miliarde de dolari.
Motivul este simplu. Si-au supraevaluat activele. In momentul in care SUA, pe fondul scumpirii petrolului, a intrat in recesiune, americanii si-au vazut puterea de cumparare diminuata drastic, iar multi dintre ei s-au trezit someri.
Consecintele au fost dramatice. Fara bani, americanii nu au mai avut cu ce sa isi plateasca ratele ipotecare, iar bancile au incercat sa le vanda casele. Numai ca pretul real al imobilelor era de cateva ori mai mic decat cel din contabilitatea bancilor. Sistemul a intrat in criza, iar bancile au inceput sa cada una cate una.
Guvernul american a intervenit in al 12-lea ceas, nationalizand marile companii si anuntand ca va cheltui 700 de miliarde de dolari pentru a acoperi pretul activelor „toxice”, cum le-a numit presedintele Bush.
Expertii de la Erste Bank spun ca aceasta criza nu va fi rezolvata atat de usor. In ciuda masurilor spectaculoase luate de guvern, analistii spun ca pietele vor avea in continuare de suferit. Caracterul durabil al acestor masuri va putea fi evaluat probabil abia in 2009.
[quote=Fritz Mostböck, sef al Diviziei de Cercetare, Erste Group]Imensa criza de incredere si lipsa unei orientari clare a pietelor vor afecta perspectivele pietelor financiare si in cel de-al patrulea trimestru din 2008[/quote]
Hans Engel, strateg de piata pentru pietele bursiere internationale in cadrul Erste Group, spune ca, in prezent, riscurile pe burse sunt inca mai mari decat oportunitatile. Se preconizeaza mentinerea ritmului lent de evolutie a pietei in urmatoarele luni, piata financiara reprezentand un risc negativ.
„Acesta este motivul pentru care ne mentinem recomandarea de a reduce ponderea acestei clase de active si in special a actiunilor cotate la bursa americana”, a declarat Engel.
Impactul crizei americane se va mentine si in Europa
Analistii de la Erste Group considera ca impactul crizei financiare se va resimti in continuare si in Europa, motiv pentru care recomanda vanzarea actiunilor care nu au stabilitate financiara sau nu sunt foarte bine cotate si pastrarea titlurilor companiilor cu o baza financiara solida.
[quote=Raportul de analiza financiara Erste Group]Per ansamblu, in prezent se recomanda pastrarea (actiunilor – n.r.) companiilor cu o baza financiara solida. Aceste preturi scazute se datoreaza lichidarilor, nu unor probleme specifice[/quote]
O alta oportunitate investitionala, in opinia Erste Group, este reprezentata de investitiile in obligatiunile de stat.
„Pietele de obligatiuni prezinta deja o dinamica puternica. In cazul in care zona euro anunta indicatori economici mai slabi, randamentele, in special pe termen scurt, ar putea scadea si mai mult.In comparatie cu obligatiunile din SUA, se preconizeaza ca obligatiunile de stat cu maturitate la doi ani vor avea o evolutie mai buna”, se precizeaza in analiza Erste.