- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Companiile se feresc de bugetarii concediati: Candidatul privat, preferat somerului de la stat

19 Aug, 00:01 • gecad.epayment
Anul 2009 este sinonim cu pierderea locului de munca pentru peste 14.300 de bugetari si, cel putin teoretic, cu incercarea gasirii unuia nou. Care sunt sansele ca un fost angajat la stat sa-si gaseasca un loc de munca intr-o companie privata, care sunt bugetarii favorizati din acest punct de vedere si care sunt prejudecatile angajatorilor privati atunci cand la un interviu se prezinta un candidat "de la stat", sunt intrebari la care au raspuns specialistii in HR chestionati de DailyBusiness.ro.
Companiile se feresc de bugetarii concediati: Candidatul privat, preferat somerului de la stat

Pana la sfarsitul anului, peste 14.300 de bugetari vor fi disponibilizati ca urmare a reducerilor de personal anuntate in ministere si agentii guvernamentale, menite sa scada cheltuielile cu salariile din sistemul public cu 0,66% din PIB pana la sfarsitul lui 2010, respectiv cu 3 miliarde de lei, potrivit estimarilor ministrul Finantelor Gheorghe Pogea.

Experienta in mediul privat, mai valoroasa decat cea de la stat

Estimarile specialistilor in HR in ceea ce priveste sansele unui bugetar de a-si gasi un loc de munca intr-o companie privata sunt destul de pesimiste.

„In opinia angajatorilor, o persoana cu experienta in sistemul privat este, in multe cazuri, avantajata la angajare in fata unui contracandidat cu experienta in mediul de stat. Absorbirea bugetarilor disponibilizati va depinde foarte mult de experienta lor profesionala, capacitatea de adaptare, de atitudinea pe care o vor afisa, dar, mai ales, de conditiile salariale pe care le vor solicita”, a declarat Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic.

Salariul mai mic ar putea reprezenta un avantaj in cazul bugetarilor, in cazul in care vor sti sa se foloseasca de el, aspect pe care angajatorul s-ar putea sa nu-l neglijeze in actualul context economic. „Avantajul este ca asteptarile financiare pot fi mai mici comparativ cu o persoana care provine din mediul privat.”, a declarat Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul companiei de HR Professional.

„Cei 14.000 de oameni vor avea o problema. Majoritatea companiilor private au blocat angajarile, iar 20-30% dintre ele fac concedieri. Exista si sectoare in care fac angajari – FMCG, medical, tutun – care se afla insa in plina dezvoltare si in care sunt angajatorii sunt foarte pretentiosi. Daca le vine un candidat care a lucrat la stat 7-8 ani, comparativ cu unul care a lucrat 3-4 ani intr-o companie, de obicei concurenta, nu am nici un dubiu ca-l angajeaza pe cel de la privat”, a declarat Bogdan Comanescu, director general al companiei de training Accelera.

„Numarul de angajati cu adevarat performanti din sistemul bugetar este relativ mic. As spune ca procentul este format doar dintr-o cifra, unul dintre motive fiind acela ca provin dintr-un mediu in care valorile nu sunt conservate, ca sa nu mai vorbim despre o promovare a lor. Dintre cei ce vor fi absorbiti de sistemul privat, probabil ca foarte multi vor fi tineri care vor fi nevoiti sa o ia de la capat din punct de vedere profesional, adica nu au experienta si va trebui sa o castige”, a declarat Sorin Roibu, managing director al firmei de consultanta in HR Arthur Hunt si membru HR Club.

„Statul si mediul privat sunt doua ‘lumi’ complet diferite, care nu au aproape nimic in comun. Probabil ca una dintre putinele sanse ca acesti oameni sa ajunga in domeniul privat e via antreprenoriat, in sensul ca unii dintre ei vor fi obligati sa isi faca firme proprii. Aici, insa, pot sa bag mana in foc ca aceste firme vor face afaceri aproape exclusiv tot cu Statul!”, este de parere George Butunoiu, specialisti executive search.

Posibile locuri de munca pentru bugetari

„Sunt zone unde oamenii de la stat ar fi bine primiti. De exemplu, in domeniile in care se gasesc destul de greu specialisti, cum este cel al taxelor si impozitelor. Ai nevoie oricand de cineva care sa inteleaga foarte bine sistemul de impozitare si care sa dea solutii pentru bunul mers al afacerii. Un specialist din ministerul de Finante este bine venit”, este de parere Dorin Grigorescu, director de HR in cadrul Kraft Foods Romania.

Bugetarii care au, cel putin teoretic, cele mai multe sanse sa isi gaseasca un loc de munca intr-o companie sunt cei care au lucrat in ministerul de Interne, pentru ca pot fi absorbiti de firmele de paza sau, in general, de companiile cu sisteme de securitate, cum sunt de exemplu bancile, dar si absolventii de Medicina, care pot deveni agenti de vanzari in cadrul companiilor farmaceutice.

De asemenea, absolventii tineri de Litere pot ocupa functii administrative in companii sau sa lucreze in cadrul departamentelor de resurse umane.

„Tinerii absolventi sunt un caz aparte. Au si avantajul varstei, sunt mult, mult mai mobili si dispusi sa invete, deci pentru ei este mult mai usor”, apreciaza Florin Ochiana, HR operation manager in cadrul firmei de resurse umane Lugera&Makler.

„Nu trebuie insa ingnorata atractia vestului si probabil ca multi vor alege sa plece in aceasta directie. Exista si multe alte companii care au nevoie de planificatori si organizatori buni (in special in zona de logistica sau productie) si aici personalul militar are destule sanse, atata timp cat rigiditatea arhicunoscuta a militarilor poate fi inhibata, avand in vedere mediul mult mai flexibil si dinamic din privat. In zona de consultanta ar putea fi absorbiti oameni pregatiti din sistemul bugetar, mai ales pe directiile cu perspectiva : mediu, resurse umane, calitate”, a mai precizat Sorin Roibu.

O alta categorie este cea a bugetarilor care au avut acces la informatii importante sau au cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu, care poate fi si de nisa, cum sunt cei din externe, juristi, experti in telecomunicatii, constructii, chimie.

De partea cealalta, din categoria celor care au cele mai putine sanse sa isi gaseasca un loc de munca sunt, sunt si functionarii de ghiseu.

„Imi este destul de greu sa imi imaginez un functionar de ghiseu lucrand in „customer care”, de exemplu. Asta da schimbare de mentalitate! Se va adapta cel care a demonstrat aceeasi atitudine de persoana aflata in slujba celui care ii plateste salariul, similara cu atitudinea persoanei din „customer care”, constienta ca un client caruia ii vinde serviciile ii plateste salariul. Fara a cadea in servilism”, a completat Ochiana.

Ce trebuie sa uite un bugetar care vrea un job intr-o companie

Programul fix, sporurile, platirea orelor suplimentare, seful prietenos, salariul care nu este bazat pe performanta, toate acestea sunt lucruri pe care un bugetar ar trebui sa le uite daca vrea sa-si gaseasca un loc de munca intr-o companie.

„Psihologia bugetarilor de a veni la serviciu la o anumita ora, de a primi salariu indiferent de rezultatele obtinute, nu se potriveste cu sistemul de lucru in privat, unde este foarte necesara flexibilitatea, dorinta de a duce proiectele pana la sfarsit, responsabilitatea rezultatului proiectelor tale, initiativa. Apoi, platirea orelor suplimentare. Marea majoritate a angajatilor de la privat fac ore suplimentare fara sa fie platiti si o fac natural, nici nu isi pun problema sa le fie platite”, a declarat Bogdan Comanescu.

…Si ce trebuie sa tina minte

Atitudinea este cea care conteaza cel mai mult atunci cand te prezinti la un interviu de angajare, mai ales ca pot aparea prejudecati in privinta fostilor bugetari, spun specialistii in HR.

„Daca prin atitudine se transmite dorinta de munca, de implicare si profesionalism, chiar daca ii lipsesc unele din competente sau nu cunoaste foarte bine o limba straina, de exemplu, (un bugetar -n.r ) nu va avea dificultati in a-si gasi un loc de munca. Din contra, daca o persoana va avea o atitudine care denota dezinteres, motivat de a gasi un post bine platit, dar care sa nu necesite implicare sau efort personal si la ora 17:00 sa iasa pe usa, poate avea oricate competente, abilitati sau experienta, deoarece va avea dificultati in a-si gasi un loc de munca”, a declarat Bianca Moraru Demeter.

Si Catalin Naftan de la Paylogic vorbeste despre prejudecatile in privinta bugetarilor. „Atunci cand angajatorii iau in calcul interviul cu un candidat provenit din mediul de stat, principala prejudecata se refera la atitudinea pe care acest candidat ar putea sa o aiba in cadrul companiei. Se ia in calcul programul de lucru cu care acesta a fost obisnuit pana in prezent, modul de organizare al activitatii in cadrul departamentului de lucru, relevanta experientei persoanei respective pentru companie si, in functie de acesti factori, se decide sau nu angajarea sa”, a precizat Naftan.

Directorul de HR din cadrul Kraft, Dorin Grigorescu, sustine ca nu este neaparat un dezavantaj sa fi lucrat la stat atunci cand vrei sa te angajazezi intr-o companie privata, atata timp cat pregatirea profesionala si experienta corespund postului solicitat.

„Pe candidatul care a lucrat la stat l-am analiza din punctul de vedere al competentelor, nu are un dezavantaj din acest punct de vedere. Ne intereseaza daca are studiile si experienta necesare, trebuie sa vedem ce realizari a avut, ce initiative”, a precizat Dorin Grigorescu.

Cel mai afectat minister de reducerea de personal este cel al Economiei, unde pana la sfarsitul anului vor fi disponibilizate 10.200 de persoane, cele mai afectate fiind sectorul minier si cel de productie de energie. Ministerul Muncii este al doilea dupa numarul de persoane care vor date afara – peste 1.300 -, in special din zona asistentei sociale si inspectiei muncii, urmat de Ministerul de Interne, unde vor fi disponibilizati 1225 de bugetari.

Celor peste 14.000 de bugetari disponibilizati li se vor mai adauga cei din primarii si consilii judetene, unde imperativul reducerii cheltuielor cu salariile din sistemul public va lasa fara loc de munca peste 600 de persoane numai la Primaria Generala a Muncipiului Bucuresti.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cuvântul „legionar” devine fenomen pe DEXOnline după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024!
Cuvântul „legionar” devine fenomen pe DEXOnline după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024!
Alertă în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Alertă în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară ...
Lovitură pentru pensionari! Cine riscă să piardă pensia. Anunțul CNPP
Lovitură pentru pensionari! Cine riscă să piardă pensia. Anunțul CNPP
Cine este soția lui Călin Georgescu. De la banking la terapie holistică
Cine este soția lui Călin Georgescu. De la banking la terapie holistică
Schimbări majore în PNL. Cine ar putea prelua conducerea partidului
Schimbări majore în PNL. Cine ar putea prelua conducerea partidului
Primul mesaj al PSD, după ce Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu în cursa pentru turul al doilea
Primul mesaj al PSD, după ce Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu în cursa pentru turul al ...
Prima dată în 35 de ani când PSD nu are candidat în turul doi la prezidențiale. Ionaș: „Asta arată eșecul partidelor mari în rândul tinerilor”
Prima dată în 35 de ani când PSD nu are candidat în turul doi la prezidențiale. Ionaș: „Asta ...
Mesajul Elenei Lasconi după ce a ajuns pe locul al doilea. L-a depășit pe Ciolacu și merge în turul 2
Mesajul Elenei Lasconi după ce a ajuns pe locul al doilea. L-a depășit pe Ciolacu și merge în turul ...
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. ...
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe ...
CEO-ul TikTok, sfătuit de Elon Musk în culise înainte de instalarea Trump!
CEO-ul TikTok, sfătuit de Elon Musk în culise înainte de instalarea Trump!
Speranță la USR și tensiune maximă pe măsură ce numărătoarea voturilor se întinde
Speranță la USR și tensiune maximă pe măsură ce numărătoarea voturilor se întinde
UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Elena Lasconi a sărit pe locul al doilea!
UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Elena Lasconi a sărit pe locul al doilea!
Cine este Călin Georgescu: Candidatul de pe TikTok care i-a detronat pe Ciolacu și Simion. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Cine este Călin Georgescu: Candidatul de pe TikTok care i-a detronat pe Ciolacu și Simion. Care sunt ...
Rezultate spectaculoase la referendum București. Majoritatea susține centralizarea autorizațiilor și prevenirea consumului de droguri!
Rezultate spectaculoase la referendum București. Majoritatea susține centralizarea autorizațiilor ...
Colaps pe bursa de la București. Pierdere de peste 6 miliarde de lei în doar o săptămână
Colaps pe bursa de la București. Pierdere de peste 6 miliarde de lei în doar o săptămână
Frauda la rafturi. Carrefour și Auchan vor plăti amenzi colosale pentru înșelătoria descoperită!
Frauda la rafturi. Carrefour și Auchan vor plăti amenzi colosale pentru înșelătoria descoperită!
Alertă pentru clienții Hidroelectrica! Document crucial de trimis până pe 28 noiembrie. Risc de penalizări!
Alertă pentru clienții Hidroelectrica! Document crucial de trimis până pe 28 noiembrie. Risc de penalizări!