Cele doua companii aveau impreuna la inceputul acestui an peste 400 de angajati.
„Orientarea noastra, pana in prezent, a fost catre specialistii seniori in procent de 95%, tendinta care se va manifesta si pe parcursul acestui an. Desigur, o noua organizare si structura proiectelor derulate pot conduce catre completarea echipelor cu specialisti juniori”, a declarat Elvis Popovici, HR manager al Ascenta.
Este vremea dezvoltatorilor de software. „La TotalSoft cautam in principal specialisti pe dezvoltarea de software, in consultanta, analiza de business si project management, dupa cum dicteaza profilul companiei”, a afirmat Suzana Badea, marketing officer al TotalSoft.
„Cred ca in toate companiile exista dorinta de absorbtie a pozitiilor de senior de pe piata. Noi, insa, suntem deschisi si in ceea ce priveste pozitiile de entry-level si acceptam programe flexibile si de part-time pentru studenti”, a adaugat Suzana Badea.
Ea a precizat ca anul trecut, 30% din angajarile pe care le-a efectuat compania au fost pe posturi de tip entry si estimeaza ca pentru 2008, procentul de juniori va creste pana la 40%.
Nevoile de personal ale Ascenta sunt acoperite prin folosirea resurselor interne ale departamentului de HR, dar oficialii diviziei nu exclud folosirea pe viitor a altor canale, precum targurile de joburi, pentru atragerea candidatilor de entry-level. Aceasta, desi specificul proiectelor derulate implica necesitatea atragerii de specialisti cu experienta.
„Incercam sa acoperim o gama larga de metode de recrutare, am fost prezenti la targuri de joburi, am avut programe desfasurate in universitati, folosim site-uri specializate de recrutare si colaboram de ani de zile cu companii de recrutare”, a explicat Badea de la TotalSoft.
Ascenta insumeaza in prezent aproximativ 100 de angajati, iar de la inceputul lui 2008 au fost efectuate 14 angajari in cadrul echipelor comerciale si de pre-vanzari. Popovici estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor fi efectuate circa 30 de angajari, cu concentrare maxima asupra specialistilor Java si Net.
Compania TotalSoft are in prezent circa 330 angajati, iar in 2007 aceasta a efectuat peste 100 de angajari. Pentru 2008, Suzana Badea, marketing officer al TotalSoft, estimeaza ca vor fi facute circa 200 de angajari, iar cele mai solicitate posturi vor fi cele de programator, consultant si suport tehnic.
„Avem angajati de la studenti in ani terminali, in regim part-time, pana la seniori si avem permanent deschise pozitii pentru majoritatea nivelurilor de experienta, evident insa ca apreciem pregatirea tehnica de excelenta. Pentru anul acesta avem un buget de 130.000 de euro pentru programele de training al angajatilor companiei”, a aratat Badea de la TotalSoft.
In ce priveste deficitul de personal de pe piata muncii din Romania, specialistii in HR au abordat diferit problema.
„Se poate observa o tendinta a specialistilor IT de a cauta oportunitati in afara granitelor tarii, dar totodata, cresterea salariilor din Romania i-a determinat pe multi din acestia sa reconsidere intoarcerea in tara”, a explicat Popovici de la Ascenta.
„Toate aceste tendinte si miscari ale pietei fortei de munca din IT & C le-am gestionat prin raportarea corecta a pachetelor salariale la nivelul pietei si prin oferirea catre angajatii actuali a unui suport pentru dezvoltarea lor profesionala”, a adaugat Elvis Popovici.
Badea spune la randul sau ca TotalSoft s-a confruntat cu aceasta criza, pe care pana in prezent a depasit-o cu bine. Aceasta spera ca in viitor Romania sa urmeze acelasi trend ca al tuturor tarilor ce au trecut prin boom-uri de software similare, in sensul „asezarii pietei de forta de munca intr-o matca mai linistita”.
In ce priveste previziunile pentru anul in curs, Popovici a spus ca Ascenta va fi deschisa catre specialisti, mai ales cetateni romani care au acumulat experianta in afara granitelor Romaniei si care prin aportul lor „ar putea aduce un plus de cunostinte in echipele Ascenta”.
Pe o piata cu nevoie de forta de munca, sunt asteptate majorari ale salariilor. „In 2008 salariile vor inregistra o crestere de circa 15% la nivelul companiei. Evident, pachetul salarial ramane una din cele mai importante unelte de motivare a angajatilor”, a spus Suzana Badea.