- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

2009, anul afacerilor riscante: Numarul falimentelor va creste cu 50%

02 Jan, 00:01 • razvan.codorean
2009 va fi anul falimentelor, peste 15.000 de firme urmand sa declare incapacitatea de plata, cu 50% mai multe fata de situatia din acest an, estimeaza specialistii pentru DailyBusiness.ro.
2009, anul afacerilor riscante: Numarul falimentelor va creste cu 50%

Numarul falimentelor a crescut anul trecut cu 50%, la peste 10.000 de dosare. Cele mai multe falimente se anunta in comert si servicii, acolo unde scaderea cererii si accentuarea blocajului financiar provoaca deja probleme financiare grave.

[quote=Cristian Ionescu, director Coface]Este vorba de firme cu un capital financiar destul de redus, care depind de platile curente si risca sa intre in incapacitate de plata in contextul accesului dificil la creditare[/quote]
Probleme financiare grave se anunta, de asemenea, in domeniile constructiilor si textilelor. Astfel, printre victime se vor afla, in premiera, mall-uri, dezvoltatori imobiliari si firme de confectii.

„Oamenii au inceput sa constientizeze criza economica si si-au redus cheltuielile. Acest lucru se vede in scaderea vanzarilor din domeniul auto, din mall-uri, care au redus chiriile, din hipermarketuri, care si-au modificat estimarile privind cifrele de afaceri din 2008 si 2009. Aglomerarea de mall-uri in marile orase si competitia directa, de exemplu, vor determina scaderea rentabilitatii investitiilor si chiar ne asteptam sa vedem primele falimente in acest domeniu”, a declarat Cristian Ionescu, de la Coface.

Un alt domeniu cu risc maxim va fi cel al textilelor si pielariei, scaderea vanzarilor fiind deja vizibila, a spus Maria Grappini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS).

„In conditiile in care productia de lohn va scadea cu 15-20%, pe fondul reducerii cererii de pe pietele din strainatate, singura speranta va fi piata interna. Din pacate, lumea nu mai cumpara atat de multe haine si incaltaminte ca in prima parte a acestui an”, a declarat Grappini.

In acest conditii, multe firme isi vor inchide portile, iar oferta din piata se va reduce.

[quote=Maria Grapini, presedintele patronatului din sectorul textil]Producatorii sunt ingrijorati si in acest moment analizeaza posibilitatea inchiderii afacerii. Eu, personal, intentionez sa analizez situatia celor 5 firme din grupul Pasmatex, pe care il detin, si daca nu pot fi competitiva, o sa inchid[/quote]
Potrivit datelor FEPAIUS, din 2004 valoarea productie in industria textila a scazut cu 56%, de la 13,3 miliarde lei la 8,5 miliarde lei in 2007, estimandu-se pentru 2008 un regres de 15%, la circa 8,3 miliarde lei.

Specialistii spun ca printre domeniile cu risc mare de falimente se mai afla industria auto si componente, transporturile si industria hoteliera.

„Peste 80% din companiile din Romania au intarzieri la plata sau depasiri ale scadentelor facturilor, iar blocajul financiar generat de aceste incetari de plati se prelungeste in lant, aducand cu el intarzieri la plata datoriilor catre bugetul de stat si la plata salariilor”, este de parere Iulian Urban, presedintele recuperatorului de creante Urban si Asociatii.

Potrivit unui studiu realizat de Euler Hermes, parte a grupului german Allianz, la nivel international, peste 200.000 de falimente se vor inregistra in Europa de Vest in anul 2009, in timp ce numarul afacerilor esuate din Statele Unite va exploda.

Cele mai vizate vor fi companiile din industria auto, retail, logistica si textile. „Criza financiara va intensifica dramatic riscurile de faliment, in principal anul viitor. Va fi o explozie in SUA si o crestere semnificativa in Europa, in special in Marea Britanie”, a declarat Romeo Grill, economist sef la Euler Hermes.

Valoarea restantelor antrenate de aceste falimente va depasi circa 100 de miliarde de euro.

Anul 2009 va fi anul preluarilor si fuziunilor

Anul acesta vom asista la miscari spectaculoase pe aproape toate pietele, de la retail la logistica, industria auto si constructii, spun specialistii. Firmele cu o situatie financiara mai buna vor incerca sa profite si vor genera fuziuni si preluari care altadata erau considerate mult prea costisitoare.

„Pe fondul crizei, multe dintre companiile aflate in criza vor incerca sa vanda, iar acest fapt va duce la o concentrare a business-ului in jurul unor entitati potente din punct de vedere financiar. Cei care vor avea acces la credite si piete de desfacere vor inghiti concurentii”, a declarat Florentin Tuca, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii.

[quote=Florentin Tuca, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii]Proiecte investitionale puse pe „hold”, reduceri de personal, strategii de diminuare a costurilor operationale, restructurari, falimente, lichidari, aceste vor fi principalele efecte ale crizei in 2009[/quote]
Printre cei care vor sa profite din aceasta situatie sunt antreprenori precum Marius Ghenea, presedintele magazinelor online PCFun.ro si ElectroFun.ro.

„Aceasta piata este una in care fiecare lupta cu toti ceilalti si lupta de multe ori pentru a rezista si a supravietui, mai curand decat pentru profit. In 2009 vom lua in calcul preluarea de firme online falimentare, pentru consolidarea business-ului nostru”, a declarat Ghenea, pentru DailyBusiness.ro.

Printre castigatorii crizei se vor afla, pe de alta parte, firmele ce se ocupa de litigii si falimente.

De asemenea, domeniul corporatist, precum si cel al fuziunilor si achizitiilor, vor ramane solide, atata timp cat investitorii, strategici sau financiari, inca percep Romania ca pe o economie ascendenta, intr-o Uniune Europeana a carei crestere economica va fi aproape inexistenta”, a declarat Bryan Jardine, managing partner al biroului de avocatura Wolf Theiss Bucuresti.

Relaxarea creditarii, singura varianta pentru iesirea din criza

Specialistii spun ca numarul falimentelor din 2009 s-ar putea reduce doar daca creditarea va reveni la nivelul din prima parte a anului 2008. In conditiile in care bancile vor continua sa evite sustinerea financiara a business-ului, falimentul va deveni o constanta a intregii economii.

„Economia de piata se construieste pe credit. Nu te poti dezvolta altfel. Daca bancile nu vor intelege ca nu vor putea face profit doar din depozite, sa ne asteptam ca foarte multe firme sa dea faliment, iar imposibilitatea recuperarii datoriilor sa duca la falimente in lant in toate domeniile in activitate”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

[quote=Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman]Economia nu isi va reveni decat in momentul in care se va debloca cererea, adica BNR va permite bancilor relaxarea normelor de creditare pentru creditul imobiliar[/quote]
„Pana atunci, vom asista la falimente sonore, pentru ca, de exemplu, in constructii, marea majoritatea a dezvoltatorilor au investit sume obtinute prin credite, iar daca imobiliarul nu mai vinde, bancile vor executa silit tot mai multe companii”, a spus Milut.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, numarul falimentelor din retail, industria prelucratoare si constructii s-a dublat in perioada 1 ianunarie – 17 noiembrie 2008, fata de perioada similara a anului anterior.

Comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor si a bunurilor de uz casnic a inregistrat, in anul 2008, 5.326 de falimente, fata de 3.046 inregistrate in perioada anului 2007, industria prelucatoare a contabilizat 2.601 falimente (1506 in 2007), iar constructiile aproape 1.200 de falimente (525 in perioada anului 2007).

Constructiile sunt urmate de falimentele din domeniul tranzactiilor imobiliare, inchirieri etc, care au crescut la peste 900, fata de cele 448 inregistrate in perioada 1 ianuarie – 17 noiembrie 2007.

De asemenea, un numar semnificativ de falimente au fost declarate de hoteluri si restaurante (661), in domeniul de transporturi si depozitare (733) sau in activitatile conexe agriculturii (536).

Domeniile cu cel mai scazut grad de risc, unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de insolventa, sunt productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze, industria metalurgica, intermedierile financiare, telecomunicatiile si IT-ul.

Urmărește Daily Business pe Google News