- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii: Neputincios in fata economiei subterane, Guvernul va creste TVA-ul la 22%

10 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul va creste taxa pe valoarea adaugata de la 19% la 22%, pentru ca a dezarmat in lupta cu economia subterana, declara expertii in fiscalitate, citati de DailyBusiness.ro. Majorarea TVA-ului este inevitabila, deoarece este cea mai simpla metoda de a colecta fonduri suplimentare pana la trecerea crizei, spun reprezentantii PricewaterhouseCoopers si Riff Holding.
Analistii: Neputincios in fata economiei subterane, Guvernul va creste TVA-ul la 22%

Specialistii in fiscalitate sunt tot mai siguri ca, din al doilea trimestru, Guvernul va majora taxa pe valoarea adaugata, in conditiile in care nu reuseste sa adune decat jumatate din veniturile bugetare, iar cu economia subterana se lupta la fel ca si cu morile de vant.

Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta RIFF Holding, estimeaza ca majorarea taxei va avea loc undeva in intervalul martie-mai, si va fi lansata in cadrul unui pachet de masuri ce va include si reducerea TVA la produsele de baza.

”Majorarea TVA-ului este inevitabila, in conditiile in care statul nu reuseste sa adune banii necesari din economie. Nu poate sa traiasca la nesfarsit din imprumuturi”, a declarat Stancescu, pentru DailyBusiness.ro
[quote=Marius Stancescu, presedinte RIFF Holding]Vor creste TVA-ul la 22% si vor reduce taxa pe valoarea adaugata in industria alimentara, in tentativa de a scoate la iveala castigurile din aceasta zona in care evaziunea este foarte mare[/quote]
Stancescu anticipa aceasta solutie inca de la finele anului trecut, afirmand ca guvernul va opta pentru aceasta varianta in conditiile in care este incapabil sa gaseasca solutii pentru cresterea incasarilor la buget.

La randul sau, expertul Peter de Ruiter, de la PricewaterhouseCoopers, a spus, marti, ca este posibila majorarea TVA la 20-21% in acest an, in conditiile in care guvernul stie ca astfel ar face rost foarte repede de mai multi bani. Si asta dupa ce Pieter Wessel, tax partner in cadrul companiei de consultanta Deloitte, declara recent ca poate pune pariu ca TVA-ul va creste de la 19% la 22%.

Potrivit expertului in fiscalitate Gabriel Biris, daca va alege sa majoreze TVA-ul, Guvernul isi va dovedi propria incompetenta. ”Ma tem ca le va fi mai usor sa majoreze taxa decat sa largeasca baza de impozitare, sa impuna masuri pentru fiscalizarea zonelor gri din economie, pentru reducerea blocajului financiar”, a declarat Biris, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Gabriel Biris, managing partner la Biris-Goran]Aceste asa-zise solutii reprezinta o dovada a incompetentei crase de care dau dovada organele fiscale. Cresterea TVA va adanci criza in care se zbate economia reala[/quote]
Autoritatile spun ca nu se pune problema majorarii TVA-ului si cotei unice in 2010. Cine-i mai crede? – se intreaba expertii, care, cu cifrele in fata, remarca faptul ca statul a ajuns sa traiasca din imprumuturi.

”Mai un imprumut de la banci pana vin banii de la FMI, niste bani din eurobonduri, din titluri de stat, numai sa trecem cu bine de criza. Ce se intampla insa daca aceasta criza este sub forma de W si in loc sa ne revenim, asa cum pare acum, ne vom intoarce la fundul sacului?”, intreaba analistul economic Cristian Dinulescu.

”Autoritatile nu au alternative. Iar singura varianta ramane cresterea taxelor. Au vazut ca merge in Ungaria, o vor face si ei”, afirma analistul.

El crede ca dincolo de majorarea TVA, din primavara vom asista la instituirea si a altor biruri, de la controversata taxa pe fast-food la impozitului pe poluare, ce va fi platit de toti posesorii de masini.

Expertul in fiscalitate Gabriel Biris, managing partner la Biris-Goran, se teme ca fiscalitatea poate reprezenta, in 2010, cea mai grava problema a Romaniei. Iar joaca de-a Codul Fiscal va avea consecinte negative in economie.

”Se gandesc abia acum sa impoziteze retroactiv tranzactiile imobiliare pe persoana fizica. Cu toate ca se stia de ani de zile de miliardele neimpozitate. In plus, abia acum vad cu adevarat ca multe dintre microintreprinderi erau deschise numai pentru a fi platite salarii, abia acum vad ca avem o problema cu suprataxarea produselor de baza”, a spus consultantul, referindu-se la guvernanti.

Potrivit expertului, Fiscul s-a angrenat intr-o cursa inconstienta si ineficienta in a aduna mai multi bani la buget, cursa ale carui victime se vor vedea cat de curand.

”In loc sa largeasca baza de impozitare, sa ofere posibilitatea celor care lucreaza la negru sa iasa la lumina, sa rezolve problema blocajului financiar, sa isi plateasca la timp datoriile la firme, guvernul vine cu masuri generale, la nivelul intregii economii, cum este majorarea TVA. Masura asta nu va afecta marile companii, insa va face adevarate ravagii printre IMM-uri”, a explicat Biris.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, declara, recent, pentru DailyBusiness.ro ca alternativa la majorarea taxelor ar fi regandirea sistemului de control fiscal.

”In prezent, firmele sunt controlate de zeci de ori pe parcursul anului. Se pierd resurse. De ce nu avem un control unic, odata pe an, in care firma sa raspunda pentru toate obligatiile? In restul timpului, inspectorii fiscali ar putea ancheta economia subterana”, a spus Pogonaru.

Analistii cred ca guvernul isi indreapta atentia intr-o directie gresita.

„Daca nu facem o reforma serioasa in domeniul fiscal, ne vom certa in continuare pe ce trebuie sa facem cu TVA, cu impozitul pe profit si cu alte doua-trei taxe”, sublinia, la randul sau, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a amintit inclusiv de solutii mai putin obisnuite, in genul loteriei organizata in Italia, la care participa toate seriile bonurilor fiscale, si la care se castiga premii importante.

Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta RIFF Holding, spune ca este putin probabil sa vedem astfel de solutii si ca, in cele din urma, guvernul va alege solutia cea mai la indemana, sa majoreze taxele. ”Dincolo de ‘cadavrele’ lasate in urma, Guvernul isi va atinge scopul: incasarile bugetare vor creste, iar executivul isi va oferi, astfel, inca o gura de oxigen in tentativa de a nu se ineca in recesiune”, a declarat consultantul fiscal.

Expertul Peter de Ruiter, de la PricewaterhouseCoopers, crede insa ca economia romaneasca va fi afectata doar pe moment de majorarea TVA. El a sustinut ca efectele majorarii TVA vor fi benefice pe termen lung, iar populatia se va obisnui cu noul cuantum al taxei.

In Ungaria, majorarea TVA, anul trecut, a dus la o scadere a incasarilor la buget cu 55% in primul semestru, dupa care pierderea a fost recuperata aproape in totalitate.

Un TVA mai mic decat cel din Romania, de 19%, este intalnit doar in Marea Britanie, Cipru si Luxemburg, unde cota este de 15%, in Spania (16%), si in Malta, (18%), conform datelor centralizate de Comisia Europeana la nivelul lunii iulie 2009.

Cel mai ridicat nivel al TVA din UE, de 25%, este aplicat in Suedia, Danemarca si Ungaria. Printre statele cu o TVA de 19% se numara Germania, Olanda, Grecia si Cehia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...